latinica  ћирилица
23/10/2014 |  12:38 | Autor: SRNA

Čordaš: Pomoći izgradnju doma u Ortiješu

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš pozvao je vlasti Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona da se uključe u projekat izgradnje Društvenog doma u Ortiješu kod Mostara, čiju prvu fazu finansira Vlada Srpske.
Mostar - Radovi na izgradnji društvenog Doma u Ortiješu - Foto: SRNA
Mostar - Radovi na izgradnji društvenog Doma u OrtiješuFoto: SRNA

- Sa povratnicima u Mostaru razgovarali smo početkom godine i dogovorili se o izgradnji i finansiranju ovog projekta, što se sada i realizuje. Do kraja godine će biti završena prva faza čija je vrijednost 80.000 KM - rekao je Čordaš.

Projekat košta 170.000 KM, a Čordaš kaže da će Vlada Srpske, najvjerovatnije, finansirati i drugu fazu.

- Ako nastavimo u ovom sastavu kao do sada, što se ja iskreno nadam da hoćemo, završićemo sve. Bilo bi dobro da se i gradske i kantonalne vlasti uključe u projekt i da barem opreme Dom, jer kada su tu dvije ili tri institucije ide puno lakše. Šaljemo im poruku da se uključe da zajedno završimo ovaj projekt - poručio je Čordaš.

Projekte izgradnje društvenih i kulturnih domova ovo ministarstvo počelo je da sprovodi na području Srpske još prije četiri godine jer su, kako kaže Čordaš, upravo povratnici imali problem kada je riječ o okupljanju.

- Ideja se javila na području Posavine i sada već imamo pet ili šest domova koji su završeni. Ovo je dobro za sve prilike koje ljudi imaju, od kulturnih, vjerskih, sahrana i sličnog - kaže Čordaš.

Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Mostar Mladen Krnjeušić rekao je da ovaj dom ima veliki značaj za naselja Ortiješ i Lakševine i njihove mještane.

- Ovo je od izuzetne važnosti za mještane koji koriste ovo groblje, ali i za društveni život građana i povratnika u Mostaru, jer smo ostali bez doma koji je uništen u ratu. Sada imamo gdje i da se sastanemo, ali imamo i prostor za obavljanje obreda nakon sahrana i za druge običaje - kaže Krnjeušić.