latinica  ћирилица
23/10/2014 |  12:11 | Autor: RTRS

Broje se glasovi za 48 biračkih mjesta

U Glavnom centru za brojanje u Sarajevu danas je, po nalogu CIK-a BiH, počelo ponovno brojanje glasačkih listića za 48 biračkih mjesta za pojedine nivoe vlasti.
Ponovno prebrojavanje glasova - Foto: SRNA
Ponovno prebrojavanje glasovaFoto: SRNA

Komisija će danas donijeti odluku o ponovnom brojanju za još 10 ili više biračkih mjesta, najavio je predsjednik CIK Stjepan Mikić, koji je zajedno sa ostalim članovima Komisije prisustvovao početku ponovnog brojanja.

- Na svakim izborima imamo ove situacije da se na zahtjev glavnog kontrolora naredi ponovno brojanje - objasnio je Mikić u izjavi medijima.

On je dbacio ocjene da Komisija radi sporo, te najavio da će prije roka biti utvrđeni i objavljeni rezultati opštih izbora. 

- Ne mogu precizirati da li će to biti u ponedjeljak ili utorak. Postoji faza utvrđivanja i objave rezultata koju treba uraditi najkasnije 20 dana od dana provođenja izbora. Mi ćemo to uraditi prije. Prema tome, nema nikakvog zakašnjenja - naveo je Mikić, i podsjetio, da je tako rađeno i na ranijim izborima.

- Odgovorno tvrdim da radimo sve u skladu sa propisima – Izbornim zakonom i podzakonskim aktima, a nijedan rok nije probijen - rekao je Mikić. 

Objasnio je da, nakon utvrđivanja i objavljivanja izbornih rezultata, svi zakonom ovlašteni subjekti mogu upućivati prigovore, žalbe ili podnositi zahtjeve za novo brojanje.

- Mi ćemo ocijeniti jesu li ti zahtjevi opravdani, ispunjavaju li zakonom propisane uslove. Ako budu zadovoljavali, donijećemo odluku o novom prebrojavanju, ako ne, odbacićemo ih - kaže on.

Predsjednik CIK BiH istakao je da će sve to biti završeno u roku od 30 dana od dana sprovođenja izbora, kada je krajnji rok da Komisija potvrdi i objavi izborne rezultate. Nakon toga, naveo je, biće dodijeljeni sertifikati i počinju rokovi za konstituisanje zakonodavnih tijela vlasti.

Mikić je objasnio da CIK izborne rezultate ne može objaviti dva dana nakon izbora, jer je u Izbornom zakonu BiH drugačije određeno.

On je izrazio čuđenje zbog velikog broja prigovora i kritika na račun CIK-a, posebno političkih subjekata čiji su predstavnici bili u biračkim odborima i koji su napravili greške koje sad Komisija ispravlja ponovnim brojanjem da bi se utvrdili precizni rezultati.

Kada je riječ o regularnosti izbora, s obzirom na broj ponovljenih brojanja, Mikić je istakao da ponovljena brojanja samo doprinose regularnosti.

- Izbori su regularniji sa ovim. Da nismo ovo ispravljali, bila bi neslaganja. Ovaj zadatak obavljamo da izbori budu što regularniji i tačniji - zaključio je Mikić.

On je naveo da CIK ne može krivično progoniti odgovorne u izbornoj administraciji za počinjene propuste, već da je to u nadležnosti tužilaštava, kojima je Komisija već dostavila nekoliko slučajeva. Prema njegovim riječima, CIK ima na raspolaganju novčane kazne i četvorogodišnju zabranu rada u biračkim tijelima.

- Najčešće se članovima i predsjednicima biračkih odbora izriču kazne od 300 do 500 KM - rekao je Mikić, i dodao, da se novčane kazne kreću do 1.000 KM.

- U izvještaju o izborima koji smo dužni dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH navešćemo da izbor biračkih odbora nije bio zadovoljavajući - dodao je Mikić.

Govoreći o nevažećim listićima na ovogodišnjim izborima, Mikić navodi da će njihov tačan broj biti poznat kad budu utvrđeni i objavljeni izborni rezultati.

Krajnji rok do kada CIK treba da potvrdi i objavi rezultate ovogodišnjih opštih izbora je 11. novembar. 

Direktor Glavnog centra za brojanje Ermin Kos objasnio je da se ponovno brojanje vrši, jer se na pojedinim biračkim mjestima javljaju velike razlike između broja važećih glasačkih listića i listića koje su osvojile političke stranke.

- Na ovim izborima nema ponovnog brojanja za Predsjedništvo BiH i nivo predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, dok su svi ostali nivoi bili podložni greškama - rekao je Kos.

Kao moguće razloge za nepodudaranje podataka on je naveo neiskustvo biračkih odbora, umor i namjerne greške.