latinica  ћирилица
23/10/2014 |  11:23 | Autor: klix.ba

Dobavljači tuže trgovački lanac Tuš

Slovenački trgovački lanac Tuš je objelodanio da zatvara sve svoje poslovnice u BiH, dok su s druge strane dobavljači burno reagovali otužujući Tuš da im duguje milione KM za isporučenu robu. Tačnije, dobavljači tvrde da im Tuš duguje više od 20 miliona KM.

Tuš je odlazak iz BiH obrazložio "prirodnim katastrofama", tačnije time da su poplave koje su zadesile BiH uticale na njihovo poslovanje, a optužili su i dobavljače da blokiraju njihov rad.

Dobavljači su najavili da će od Tužilaštva BiH tražiti da se pozabavi slučajem, a kako saznajemo najavljuju i kolektivnu tužbu protiv slovenačke firme.

Advokat dobavljača Senad Bilić kazao je za sarajevske medije kako će dobavljači podnijeti krivične prijave protiv odgovornih osoba u Tušu, ali i protiv same kompanije.

"Podnijećemo prijavu protiv Mirka Tuša, zatim osoba koje su bile odgovorne za rad Tuša u BiH i Tuš Trejda, protiv Mirka Mlinara, protiv Vida Habjana, koji je bio direktor i Branka Cokana, koji je također bio direktor. Naravno, prijava će ići i protiv obje firme Tuš d.o.o. i Tuš Trade d.o.o. Tuš duguje ogroman novac velikom broju firmi i po nekim saznanjima s kojima raspolažem ima još dosta firmi koje se još nisu ni prijavile", rekao je Bilić.

On je također dodao da će predložiti Tužilaštvu BiH da uputi poziv svim oštećenim firmama da prijave svoja potraživanja.

"Ovo što sad vidimo po izvještaju kreditnog biroa LRS oni su dužni 20 miliona, a vjerovatno se radi i o većem iznosu", navodi Bilić.

 Spisak firmi i iznosi koje  Tuš duguje:

Vitaminka a .d., Banja Luka 1.600 KM
Plantago, Laktaši 1.589
Tulumović mesna industrija, Trn-Laktaši 264.724
Frutela, Banja Luka 20.874,10
Fratelo, Banja Luka 2.612,73
Mladegs pak d.o.o, Prnjavor 3.069,25
Natura Vita, Teslić 24.300
Dukat, Trn-Laktaši 50.000
Mlijekoprodukt, Bosanska Dubica 55.000
Vitinka, Kozluk 115.567
ZPA Komerc, Bijeljina 15.128
Perutnina d.o.o Breza 500.000
Dragstor Dragan, Banja Luka 60.000
Dijana Tekstil, Pale 60.000

Ovo je samo dio firmi i iznosa kojima Tuš duguje novac za dobavljenu robu, a među njima se, između ostalih, nalaze još i Živanić d.o.o, Eko Bel - Banja Luka, Mira - Prijedor, Perutnina - Srbac, DGR - Banja Luka, Diona - Banja Luka, Eurohem Banja Luka te mnoge druge.