latinica  ћирилица
23/10/2014 |  11:07 | Autor: SRNA

Inspektorat: Nema olova u predmetima opšte upotrebe

U uzorcima predmeta opšte upotrebe, koji su uzimani prilikom kontrole uvoza roba u prvih šest mjeseci ove godine, nije dokazan nedozvoljeni sadržaj olova, saopšteno je iz Inspektorata Republike Srpske.
 - Foto: RTRS
Foto: RTRS

U okviru kontrole zdravstvene ispravnosti predmeta opšte upotrebe koji se prometuju na tržištu Republike Srpske, zdravstvena inspekcija je u ovoj godini u unutrašnjem prometu uzela 48 uzoraka za laboratorijsku analizu, od čega je 26 uzoraka ispitivano na sadržaj olova, navedeno je u saopštenju.

Analizirani su ruževi i sjajila za usne, salvete u boji, toaletni papiri sa printom, drvene i plastične dječije igračke i šoljice za kafu s premazom.

Uzorkovani proizvodi su porijeklom iz Kine, Turske, Austrije, Mađarske, Njemačke, Srbije, Hrvatske, Poljske, Slovenije, Velike Britanije i BiH. Laboratorijskim analizama potvrđeno je da su svi uzorkovani proizvodi bezbjedni za ljudsku upotrebu, precizirano je u saopštenju.

Povodom obilježavanja Međunarodne sedmice prevencije trovanja olovom od 19. do 25. oktobra, Republička zdravstvena inspekcija u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite i Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske, učestvuje u aktivnostima čiji je cilj upoznavanje javnosti o značaju prevencije trovanja ovim metalom.