latinica  ћирилица
23/10/2014 |  08:06 | Autor: RTS

Vladavina Stefana Nemanje primjer mudre politike

Vladavina velikog župana Stefana Nemanje primjer je mudre politike, kakva je i danas potrebna, rekao je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

"Iskušenja koja je imao u nastojanju da obezbijedi samostalnost Srbije, njegova hrabrost i odlučnost u spoljnoj politici, primjer su da velika djela i bogata zaostavština nisu mogući bez velike lične žrtve, odlučnosti, nepokolebljivosti i posvećenosti", rekao je predsjednik Nikolić.

Predsjednik Srbije je, otvarajući Međunarodni naučni skup Vladar, monarh i svetitelj: Stefan Nemanja – prepodobni Simeon Mirotočivi i srpska istorija i kultura, ukazao da je Stefan Nemanja jedna od najvažnijih ličnosti u cjelokupnoj srpskoj istoriji i da je svojom mudrom "spoljašnjom i unutrašnjom politikom, korišćenjem pravih prilika za prijateljstvo s velikim silama uspio da se ovjenča titulom velikog župana".

"Stvorio je uslove za utvrđivanje srpske državnosti i proširenje srpskih granica... Njegovom zaslugom Kosovo, Zeta, Travunija, Zahumlje postadoše dijelovi srpske države. Umio je vješto da balansira između zaraćenih, izvlačeći prema prilikama korist za sebe, gradeći tako temelje svoje buduće moćne države", rekao je Nikolić.

Ocijenio je da je Srbija "devet vjekova kasnije suočena sa sličnim iskušenjima sa kojima je bio suočen i Stefan Nemanja".

Nikolić je okupljenima u Rektoratu Univerziteta u Beogradu poručio da će oni koji vode Srbiju učiniti "sve da Srbi više nikada ne budu narod koji svako može nekažnjeno da progoni ili progna".

"I kada nas prisiljavaju da se odreknemo djela svoga bića oklevetani, umorni od stalne borbe, rastrgnuti iznutra i spolja, ismijani i proglašeni istovremeno i izdajnicima i nacionalistima stojimo uspravno jer sada je istina na našoj strani i pomaže nam da ne pokleknemo", rekao je Nikolić.


Predsjednik je rekao da ničiji interesi nisu dovoljni da pobijede srpski narod. "Možda se nekima čini da smo poraženi i poniženi, ali naša borba je pravedna, a njihovi najčešće bijedni i ekonomski interesi nisu dovoljni da pobijede srpski narod", rekao je Nikolić.

Srpski patrijarh Irinej podsjetio je da su zaslugom Stefana Nemanje srpske teritorije postale Kosovo, Zeta, Zahumlje, Neretljanska oblast.

"Ovaj skup, vraćajući nas u prošlost, nastoji da otkrije i protumači različite dimenzije srpske istorije i kulture", istakao je patrijarh Irinej i dodao da "tragajući za istinom o svetom Simeonu, tragamo za razumijevanjem njegovog političkog vizionarstva".

Srpski patrijarh je naglasio da činjenica da se skup odvija pod patronatom crkve i države "ne ostavlja mjesta sumnji kakav život Srbija danas treba da vodi". Stefan Nemanja je bio veliki župan Raške, rodonačelnik vladarske dinastije Nemanjić i tvorac moćne srpske države u srednjem vijeku.