latinica  ћирилица
23/10/2014 |  07:49 | Autor: TANЈUG

Nagrada za hrabrost u novinarstvu Brankici Stanković

Srpskoj novinarki Brankici Stanković, autorki "Insajdera", u Njujorku je uručena svjetska Nagrada za hrabrost u novinarstvu, objavio je B92.

Ovu nagradu dodjeljuje Međunarodna ženska medijska fonadacija, koja se već 25 godina bavi jačanjem uloge žena u informativnim medijima širom svijeta.

Svake godine nagrada za hrabrost u novinarstvu se dodjeljuje trima novinarkama koje su pokazale izuzetnu snagu karaktera obavljajući svoj posao u teškim ili opasnim uslovima, kao što su pritisci vlasti, prijetnje po ličnu sigurnost i druge prepreke.

"U proteklih 10 godina primila sam više od 15 domaćih i međunarodnih nagrada za istraživačko novinarstvo. Ali ova svjetka nagrada je dokaz da, kada radite svoj posao pošteno i profesionalno, granice nisu važne, nije važno gdje je vaša zemlja na mapi, gdje živite i radite. Ono što je važno to je da se kvalitet prepoznaje. Naš moto je uvijek bio da novinari rade u javnom interesu i da nema kompromisa kada je u pitanju istina i javni interes", rekla je Stankovićeva primajući nagradu.

Ona je, međutim, rekla i da sebe ne doživljava kao hrabru ženu.

"Moji prijatelji me pitaju kako je moguće da se bojim insekata, a ne plašim se da otkrijem informacije o moćnim ljudima iz svijeta biznisa, politike i mafije. Mislim da je to stvar odluke - ili radiš svoj posao onako kako najbolje znaš i umiješ ili ne radiš uopšte", istakla je Brankica na dodjeli priznanja, pred oko 600 zvanica iz američkog javnog života.