latinica  ћирилица
20/10/2014 |  19:56 | Autor: RTRS

Medicinski otpad iz Hrvatske završio u Derventi

Četrdeset tona potencijalno zaraznog medicinskog otpada iz Hrvatske završilo je u krugu firme “Pramat plast”, što je uznemirilo građane Dervente.

 Republička ekološka inspekcija utvrdila je da je ova firma imala dokumentaciju za prekogranični uvoz otpada, koji nije opasan, ali ne i medicinskog. Zato je pitanje, kako je ovaj materijal uopšte mogao preći državnu granicu.  Carinski službenici pregledali su samo dokumentaciju, ali ne i sadržaj opasne pošiljke iz Hrvatske. U UIO kažu da carinici rade po principu zelenog, žutog i crvenog puta. Ako pošiljka ulazi u zemlju sa naznačenim žutim putem, carinici su dužni samo da pregledaju dokumentaciju ne i robu – a upravo tako je i bila naznačena sporna pošiljka. Iz ovog se može izvući zaključak da je ova firma očito obmanula carinike. TEKST:

 Medicinski otpad nalazi se u krugu firme izložen kiši i vjetru. U Derventi sumnjaju da se pojedine firme u Hrvatskoj oslobađaju medicinskog otpada, šaljući i prodajući ga u BiH da bi izbjegli visoke troškove sterilizacije i tretmana otpada.  U Inspektoratu RS su obaviješteni o ovom slučaju. Njihovi ekološki inspektori su obavili kontrolu.

 „Naložili smo predmetnom preduzeću da se kompletna pošiljka u roku od 15 dana od dana prijema rješenja vrati preduzeću Tipos Resurs u Hrvatsku i zabranili daljni uvoz i prijem spornih pošiljki", kaže Dušanka Makivić, portparol Republičkog Inspektorata.

Samo u ovoj godini derventski PRIMAT PLAST sa istim je papirima u BiH uvezao 23 pošiljke sa ukupno 358 tona otpada. Prošle sedmice carinici su sa granice vratili jednu pošiljku.

 U UIO kažu da nisu u mogućnosti da izvrše fizički pregled sve robe koja ulazi u BiH – to urade u samo 50 odsto slučajeva. Svima ostalima se izgleda vjeruje na riječ.

 „Postavite to pitanje EU,  oni 97 odsto vjeruju uvoznicima koji uvoze robu u njihovu zemlju. Fizički pregledati sve pošiljke značilo bi kompletnu blokadu svih granica i svih terminala, kaže Ratko Kovačević, portparol UIO BIH.