latinica  ћирилица
20/10/2014 |  19:19 | Autor: TANЈUG

EU apeluje na Turke da otvore granicu i pomognu Kobaneu

Ministri spoljnih poslova zemalja EU su danas apelovali na Tursku da otvori svoju granicu da bi pomogla sirijskom gradu Kobaneu, koji je već više od mjesec dana pod opsadom džihadista Islamske države (IS).
Јezidi bježe pred snagama ISIL-a - Foto: REUTERS
Јezidi bježe pred snagama ISIL-aFoto: REUTERS

"Situacija u Kobaneu i drugim područjima koja su pod opsadom i vode ogorčenu borbu protiv IS izaziva ozbiljnu zabrinutost", stoji u saopštenju ministara, a prenosi AFP.
"EU cijeni napore Turske da prihvati izbjeglice iz Kobanea i poziva Tursku da otvori svoju granicu za bilo kakvo snabdijevanje naroda u Kobaneu", ističe se u današnjem saopštenju.

Ne navodi se na kakvo se to "snabdijevanje" misli, ali u diplomatskim izvorima EU ističu da se time podrazumijeva i doturanje oružja i prebacivanje boraca preko granice.

Turska je, inače, danas saopštila da je pomogla iračkim Kurdima da pređu tursku granicu u sirijski grad Kobane, gdje će se pridružiti sirijskim Kurdima u borbi protiv džihadista IS.
"Mi ne želimo da vidimo da je pao grad Kobane", rekao je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu novinarima u Ankari.
To je, kako je istakla agencija AFP, značajan preokret u turskom stavu, jer je Turska dosad uporno odbijala da da dozvolu kurdskim borcima da pređu njenu granicu sa Sirijom.

Turska je već tri decenije u konfliktu sa Radničkom partijom Kurdistana, u kojem je život izgubilo oko 40.000 ljudi.
Turska je odlučna u stavu da ne učestvuje u borbi protiv IS zajedno sa međunarodnim snagama predvođenim SAD, iako je članica NATO.