latinica  ћирилица
20/10/2014 |  13:58 | Autor: SRNA

Banjalučkim tamburašima zlatna plaketa u Novom Sadu

Gradski tamburaški orkestar Banjaluka pobjednik je i osvajač Zlatne plakete na 14. međunarodnom festivalu "Bisernice Јanike Balaža", koji je održan na Radio-televiziji Vojvodine u Novom Sadu.
Banjalučki tamburaši - Foto: SRNA
Banjalučki tamburašiFoto: SRNA

Treće mjesto u kategoriji primaša je pripalo Slaviši Subotiću, pod čijim rukovodstvom je Gradski tamburaški orkestar nastupao na festivalu, a specijalnu nagradu za najboljeg pjevača festivala dobila je Maria Stavropoulos.

Osvajanjem prestižne nagrade Zlatna plaketa Јanike Balaža, Gradski tamburaški orkestar Banjaluka svrstao se među najtrofejnije orkestre u regionu.

Osim nagrada osvojenih na Tamburica festu na Petrovaradinu, banjalučki tamburaši su prethodnih godina ponijeli titulu najboljeg orkestra na Internacionalnom festivalu "Starčevačka tamburica" u Pančevu, Međunarodnom festivalu velikih tamburaških orkestara u Rumi, Evropskom tamburaškom festivalu u Kratovu, te Međunarodnom festivalu u Dugom Selu u Hrvatskoj.

Orkestar je nastupio sa solistima Aleksandrom Radović i Mariom Stavropoulos.

U kategoriji najboljih orkestara osim zlata, koje je pripalo Banjalučanima, Srebrnu plaketu je osvojio Gradski tamburaški orkestar iz Stare Pazove, a bronzanu Tamburaški sastav "Za našu dušu" iz Ravnog Sela kod Novog Sada.

Predsjednik Udruženja "Tamburica Јanike Balaža" iz Novog Sada Nikola Novaković, koji je organizator ovog muzičkog projekta, kaže da je želja organizatora bila da još jednom pokaže da je ovaj festival malih sastava među najkvalitetnijim u regionu i da se u Novom Sadu i Vojvodini okupljaju najbolji tamburaši na svijetu.

Prema njegovim riječima, "Bisernica Јanike Balaža" je jedini festival koji, uz precizno razrađen statut i pravilnik, ima za cilj očuvanje cjelokupne tamburaške baštine i svega onoga što je Јanika Balaž ostavio tamburašima u amanet.

"Ovo je jedina kulturna manifestacija koja je posvećena isključivo tamburaškoj muzici i predstavlja najpriznatiji festival tog tipa na ovim prostorima", rekao je Novaković.

Na ovogodišnjoj "Bisernici" učestvovali su tamburaški orkestri iz Mađarske, BiH, Slovenije, Hrvatske i Srbije.