latinica  ћирилица
20/10/2014 |  11:05 | Autor: TANЈUG

Branislav Nušić - 150 godina od rođenja

Na današnji dan navršava se 150 godina od rođenja jednog od najvećih srpskih komediografa Branislava Nušića (1864-1938).

Nušić se kao Alkibijad Nuša rodio u Beogradu 20. oktobra (6. novembra) 1864. godine, u pravoslavnoj cincarskoj porodici Ljubice i Dorđa Nuša.  Sa navršenih 18 godina promijenio je ime i prezime u Branislav Nušić. Nakon završene gimnazije, studirao je pravo i diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Iako je učestvovao u srpsko-bugarskom ratu 1885. godine, u pjesmi "Dva raba" je, kako su ocijenili cenzura i sud, ismijao kralja Milana i njegovu ulogu u tom ratu, zbog čega je osuđen na dvije godine robije.

Poslije toga, ipak, je dobio državnu službu u Konzularnom predstavništvu u Bitolju, a potom u Prištini. Iz prištinskog iskustva nastala su potresna "Pisma konzula".

Od 1900. radio je u Ministarstvu prosvjete Srbije, a potom kao dramaturg Narodnog pozorišta u Beogradu i upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Prvu komediju "Narodni poslanik" napisao je 1883, kao devetnaestogodišnjak, a koja je prvi put igrana deset godina kasnije. Јoš teže se probijalo "Sumnjivo lice", na prvo izvođenje te komedije čekalo se 25 godina.

Napisao je oko 100 dramskih djela, uglavnom komedija. Najpoznatije su: Ožalošćena porodica, Gospođa ministarka, Svet, Narodni poslanik, Sumnjivo lice i druge.

U vrijeme Prvog svjetskog rata u dva navrata, 1915. i nakon proboja Solunskog fronta 1918. godine, rukovodio je pozorištem u Skoplju.

Poslije rata bio je upravnik Narodnog pozorišta u Sarajevu, a po povratku u Beograd izabran je za dopisnog, a od 1933. za redovnog člana Srpske kraljevske akademije.

Autor je i nekoliko drama, među kojima: Kirije, Tako je moralo biti, Pučine, i romana Hajduci i Autobiografija.

Nušić ima spomenik u Beogradu, blizu Narodnog pozorišta, njegovo ime nosi ulica koja spaja Terazije i Dečansku ulicu.
Ima i ulicu u Smederevu, gradu u kojem je živio u djetinjstvu, a njegovo ime nose i ulice u Novom Sadu, Kragujevcu, Subotici, Obrenovcu, Soko Banji, Banji Koviljači, Ivanjici.
Nušićevo ime nosi ulica u Prijedoru, Sarajevu i Tuzli, u Borovu i Mirkovcima (Hrvatska) i drugim mjestima širom bivše Јugoslavije.