latinica  ћирилица
18/10/2014 |  10:18 | Autor: RTRS

Bitka za Francusku - Treći dio

Fudbaleri su u trci za plasmanom na šampoinat Evrope imali jako kratku pauzu poslije utakmica drugog kola.

Činilo se kako će zgustnut raspored doprinijeti tome da treće kolo protekne bez pretjeranih iznenađenja i "vatre" na tribinama. Tako je i počelo, pa osim poraza Holandije na Islandu drugog dana, nije bilo iznađenja na terenu a ni varnica na tribinama.

Ruku na srce, trećeg dana kvalifikacionog ciklusa, mogle su se očekivati tenzije jer se fudbaleri Srbije dočekivali Albaniju. Međutim, kako se znalo da Albanija neće imati podršku navijača u Beogradu, i kako su najavljene mjere sigurnosti jednake onima na protekloj Paradi ponosa, malo ko je očekivao bilo kakve neprijatnosti, a kamoli i incidente, kako na terenu, tako i van njega. Međutim...

Provokacija Albanaca, zastava "velike Albanije", tuča, prekid utakmice...

Susret između Srbije i Albanije opradavdao je epitet meča visokog rizika, a za sve su se pobrinuli gosti. Sportski događaj ponovo je dobio svoju političku pozadinu, a izrežirali su je Albanci.

Igrači Dika Advokata tražili su prvu pobjedu na terenu, i po svemu viđenom bili su konkretniji i bolji rival u prvom dijelu meča kada se nad stadionom ЈNA pojavio dron koji je nosio zastavu takozvane "velike Albanije".

 

 

Stefan Mitrović je spustio zastavu na teren, što je povuklo za sobom napad fudbalera Albanije na srpske igrače, a zatim i opšti metež na terenu u kojem je učestovalo i nekoliko navijača koji su utrčali sa tribina. Glavni osumnjičeni za incident je, ni manje ni više nego brat premijera Albanije, za kojeg se sumnja da je upravljao jetjelicom koja je od strane srpskih fudbalera prizemljena. Epilog svega je prekid utakmice, a kakav će rasplet meč dobiti u Nionu, ostaje da se vidi 23. oktobra, kada će iz UEFA stići odgovor na događaje koji su obilježili meč. Čini se kako je najizglednije da će se meč ponoviti, ovaj put na neutralnom terenu.

 

Krovna evropska kuća fudbala kazniće i jedne i druge, pa tako Albance očekuje kazna zato što su njihovi igrači odbili da nastave susret i zbog prikazivanja nedozvoljenog transparenta. Srbiju, sa druge strane očekuje kazna za ubacivanje pirotehničkih sredstava, nasilje u publici, ulazak navijača u teren, manjkava organizacija utakmice i upotreba lasera.

Sve u svemu, po svim grupama su bez problema odigana po tri kola, osim grupe B gdje je meč između Izraela i Belgije prolongiran za mart zbog bezbjednosnih razloga u Izraelu. U jedinoj grupi sa pet timova imamo situaciju da je jedna ekipa odigrala tri meča, tri su odigrale po dva, dok je Srbija završila samo jedan meč.

Vratimo se fudbalskim dešavanjima...

U drugom meču grupe I, Portugal je savladao Dansku, golom Kristijana Ronalda u 95. minutu meča. Portugalci su tako upisali prve bodove, pošto su u prvom kolu šokirali svoje navijače porazom od Albanije na svom terenu.

Јermenija je pauzu iskoristila za prijateljski meč sa Francuskom, a snimak tog susreta trebalo bi da pogledaju igrači Dika Advokata jer su "trikolori" pokazali kako se igra sa Јeremnjiom. Slavili su domaćini predstojećeg šampionata Evrope sa 3:0.

Treći dan kvalifikacija, donio je nerede i prekid susreta Srbija - Albanija, ali i novi iznenađujući rezultat. Izrežirali su ga fudbaleri Njemačke koji su, nakon poraza u Poljskoj u prošlom kolu, svoje navijače ponovo razočarali. "Panceri" su na svom terenu odigrali mršavih 1:1 sa Irskom i tako u prvi plan gurnuli upravo Irce i Poljake koji su sada na vrhu tabele. Poljaci su u ovom kolu izvukli bod na svom terenu pošto su gubili od Škota. Ništa novo kada je u pitanju Gibraltar, ovaj put su primili tri gola od Gruzije.

Drugog dana na teren us izašli fubdaleri Bosne i Hercegovine i ponovo remizirali. Igrači Safeta Sušića na "Bilinom polju" ugostili su Belgiju i odigrali miroljubivih 1:1. Ovakvim raspletom fudbaleri BiH su od mogućih devet osvojili dva boda, tako da će za plasman na šampionat Evrope morati dati puno više. Statistika kaže da je ovo najlošiji start fudbalera BiH u kvalifikacijama za Euro ikada, a odigrali su ih pet do sada.

Velšani su iskoristili ulogu favorita u meču sa Kiprom i došli do nova tri boda čime su se osamlili na vrhu tabele.

Za iznenađanje dana drugog dana, ali i čitavog kola pobrinuli su se Islanđani koji su u tri odigrana kola došli do svoje treće pobjede. Ne bi tu bilo ništa čudno da fudbaleri sa sjevera nisu "ohladili" Holandiju i tako, zajedno sa Češkom izbili na vrh tabele grupa A. "Lalama", sa druge strane, zvone zvona za uzbnu jer su u prva tri kola upisali jednu pobjedu, uz dva poraza.

 

 

Italija i Hrvatska nastavljaju po planu. Obje ekipe imaju stoprocentan učinak od po tri pobjede u prva tri kola. U posljednjem, Hrvati su sa šest glova u mreži ispratili Azerbejdžan, dok su Italijani došli do minimalne pobjede na Malti. Hrvati su ipak na čelu tabele zahvaljujući gol razlici od 9:0.

Kao što smo napomenuli na početku, prvi dan trećeg kola, bio je "najmirniji". Ipak, treba izdvojiti remi Rusa u meču sa Moldavijom, ali i tijesnu pobjedu Engleza u Estoniji.

Crna Gora je "pala" na gostovanju u Austriji, dok je Slovenija upisala pobjedu u Litvaniji.

 

Kolo koje je donijelo jubilej

U prva tri kola, golmani su loptu iz mreže vadili 200 puta. Na do sada odigranih 76 mečeva postignuto je preko 2,6 golova po utakmici, a najčešće su padali posljenjih 15 minuta mečeva.

Poljaci su postigli najviše, 11 golova, od kojih su sedam "spakovali" Gibraltaru", Španci i Irci po 10.

Listu golgetera predvode Izraleac Damari, Islanđaning Sigurdson, te Levandovski koji su po četiri puta matirali protivničke golmane.

 

 

Najviše golova glavom postigli su Italijani (tri), dok su Poljaci sa tri gola selekcija koja je najviše puta pogodila mrežu rivala van 16 metara.

Odbrane Hrvatske, Engleske i Islanda su za sada najsigurnije jer su to jedine tri selekcije koje do sada nisu primile gol.

Najviše pogodaka završilo je u mreži Gibraltara (17), 12 je primila Andora, a kako su "manje" reprezentacije više "torpredovane" ne čudi da su golmani sa najviše odbrana čuvari mreže San Marina I Lihenštajna koji su upisali po 25 odbrana.

Ukrajinci najviše fauliraju, napravili su u prva tri kola 52 prekršaja, dok su najviše faluriranje najviše osjetili Slovaci nad kojima je načinjeno 55 prekršaja.

Šta nam donosi četvrto kolo?

Fudbaleri Srbije u četvrtom kolu kvalifikacija dočekuju Dansku, Portugal će ugostiti Јermeniju, dok će Albanci u ovom kolu "hladiti glave".

Grupe A i H donose sudare neporaženih, Češke i Islanda, odnosno Italije i Hrvatske. Koplja će ukrstiti i najbolje plasirane ekipe grupe F, Ruminija i Sjeverna Irska.

Bosna i Hercegovina gostuje timu Izraela, dok će Crnogorci ugostiti Švedsku. Sloveniju očekuje teško gostovanje kod "gordom albionu", a ništa lakše neće biti ni Makedoniji koja dočekuje neporaženu Slovačku.

Rezultati trećeg kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo

Grupa A
Kazastan - Češka 2:4
Island - Holandija 2:0
Latvija - Turska 1:1

1. Češka 3 9
2. Islad 3 9
3. Holandija 3 3
4. Latvija 3 2
5. Kazastan 3 1
6. Turska 3 1

Grupa B
Andora - Izrael 1:4
Bosna i Hercegovina - Belgija 1:1
Vels - Kipar 2:1

1. Vels 3 7
2. Izrael 2 6
3. Belgija 2 4
4. Kipar 3 3
5. Bosna i Heercegovina 3 2
6. Andora 3 0


Grupa C
Ukrajina - Makeodnija 1:0
Bjelorusija - Slovačka 1:3
Luksemburg - Španija 0:4

1. Slovačka 3 9
2. Španija 3 6
3. Ukrajina 3 6
4. Makedonija 3 3
5. Bjelorusija 3 1
6. Luksemburg 3 1

 

Grupa D
Njemačka - Irska 1:1
Poljska - Škotska 2:2
Gibraltar - Gruzija 0:3

1. Poljska 3 7
2. Irska 3 7
3. Njemačka 3 4
4. Škotska 3 4
5. Gruzija 3 3
6. Gibraltar 3 0


Grupa E
Estonija - Engleska 0:1
Litvanija - Slovenija 0:2
San Marino - Švajcarska 0:4

1. Engleska 3 9
2. Litvanija 3 6
3. Slovenija 3 6
4. Estonija 3 3
5. Švajcarska 3 3
6. San Marino 3 0

Grupa F
Farska Ostrva - Mađarska 0:1
Finska - Rumunija 0:2
Grčka - Sjeverna Irska 0:2

1. Sjeverna Irska 3 9
2. Ruminija 3 7
3. Finska 3 4
4. Mađarska 3 4
5. Grčka 3 1
6. Farska Ostrva 3 0

Grupa G
Austrija - Crna Gora 1:0
Rusija - Moldavija 1:1
Švedska - Lihtenštajn 2:0

1. Austrija 3 7
2. Rusija 3 5
3. Švedska 3 5
4. Crna Gora 3 4
5. Lihtenštajn 3 1
6. Moldavija 3 1

Grupa H
Hrvatska - Azerbejdžan 6:0
Malta - Italija 0:1
Norveška - Bugarska 2:1

1. Hrvatska 3 9
2. Italija 3 9
3. Norveška 3 6
4. Bugarsak 3 3
5. Azerbejdžan 3 0
6. Malta 3 0

Grupa I
Danska - Portugal 0:1
Srbija - Albanija prekid

1. Albanija 2 4
2. Danska 3 4
3. Portugal 2 3
4. Srbija 1 1
5. Јermenija 2 1

 

Pripremio: Bojan Mičić