latinica  ћирилица
30/09/2014 |  20:06 | Autor: SRNA

Mihajlo Pupin- naučnik koji je zadužio cijelo čovječanstvo

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej istakao je u Beogradu na centralnoj svečanosti povodom 160 godina od rođenja velikog naučnika Mihajla Pupina da je riječ o naučniku koji je zadužio ne samo srpski narod, već cijelo čovječanstvo.
Centralna svečanost povodom 160 godina od rođenja velikog naučnika Mihajla Pupina - Foto: SRNA
Centralna svečanost povodom 160 godina od rođenja velikog naučnika Mihajla PupinaFoto: SRNA

Patrijarh Irinej, koji je blagoslovio skup, rekao je da je Pupin bio svjetski priznati naučnik koji je "odnjihan u svetosavskom duhu i ruhu", podsjetivši da je sam Pupin govorio da ga je nauka učinila sposobnijim da shvati veličinu vjere.

Јasmina Mitrović-Marić, savjetnik predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, rekla je da Srbija kao malo koja zemlja u svijetu može biti ponosna na svoje naučnike, koji su se ponosili srpskim porijeklom i ostvarili vizije zbog kojih je čovječanstvo ubrzalo svoj civilizacijskih napredak.

Ona je istakla da je Srbija ponosna što svijet duguje zahvalnost za svoj napredak pronalascima Ruđera Boškovića, Milutina Milankovića, Nikole Tesle i Pupina.

"Nesebična ljubav prema otadžbini i narodu bila je jedna od najlepših Pupinovih osobina, koja je ostala u senci njegovih naučnih dostignuća, a za nas je izuzetno značajna naročito danas kada sa distance od jednog veka sagledavamo početak Prvog svetskog rata", rekla je Marićeva, obraćajući se skupu u ime predsjednika Srbije.

Ona je podsjetila da je Pupin svoj ugled u najvišim društvenim krugovima u inostranstvu nesebično koristio da pomogne svojoj Srbiji u Prvom svjetskom ratu, a na kraju rata proširio teritorijalnu i svaku drugu priču zajednice države Srba sa Slovencima i Hrvatima.

Rektor Beogradskog univerziteta Vladimir Bumbaširović podsjetio je na bogatu Pupinovu biografiju, navodeći da je nosilac titule počasnog doktora Beogradskog univerziteta.

Bumbaširović je istakao da je Pupin bio profesor na Univerzitetu Kolumbija 40 godina i da su neki njegovi učenici postali nobelovci, podsjetivši da je bio i vješt diplomata, veliki dobrotvor i dobitnik Pulicerove nagrade za svoju autobiografiju, te da je cijeli život bio vezan za svoj rodni Banat.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice Pupinovog rođenja Branko Kovačević ukazao je na ogroman Pupinov doprinos razvoju nauke, a prije svega saveremenih telekomunikacija.

Kovačević je naveo da je Pupin bio "otac nastave elektrotehnike u svijetu" i da je prvi uveo elektrotehniku u nastavu na Univerzitetu Kolumbija, kao i da je bio osnivač nastave elektrotehnike u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori i u BiH.

On je rekao da je Pupin uveo nauku na velika vrata u Americi, koja se do tada naukom bavila amaterski, te da je bio osnivač Američke agencije za svemirska istraživanja NASA.

Svečanom skupu su prisustvovali predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković, ministar prosvjete i nauke Srbije Srđan Verbić, članovi Srpske akademije nauka i umetnosti, predstavnici državnih i naučnih institucija i druge ličnosti iz društvenog i javnog života Srbije.

U okviru svečanosti u holu Rektorata večeras je otvorena izložba o stvaralaštvu velikog naučnika i patriote.