latinica  ћирилица
30/09/2014 |  13:55 | Autor: TANЈUG

Nove tajne Da Vinčijeve "Dame sa hermelinom"

Francuski naučnik došao je do važnog otkrića proučavajući Da Vinčijevu sliku "Dama sa hermelinom" koje, kako prenosi Bi-Bi-Si, baca novo svjetlo na Leonardove tehnike slikanja.

Inženjer Paskal Kot tri godine je istraživao 500 godina staru sliku Leonarda da Vinčija, koristeći tehnologiju reflektujućeg svjetla. Do sada se vjerovalo da je hermelin na toj slici oduvijek bio tu, ali se sada ispostavilo da je umjetnik naslikao portret bez životinje i dva sa različitim verzijama hermelinovog krzna.

Stručnjaci za Da Vinčija kažu da je riječ o "uzbudljivom" otkriću koje otvara brojna pitanja o istoriji slike - portreta Sesilije Galerani, mlade ljubavnice milanskog vojvode Ludovika Sforce. Vjeruje se da je slika naslikana 1489. ili 1490. godine.
Vojvoda je bio glavni Leonardov mecena dok je živio u Milanu i bio je poznat po nadimku "veli hermelin".

Poslije Kotovog otkrića pojavile su se teorije da je Da Vinči naknadno ubacio hermelina kao vojvodin simbol, a da ga je poslije dotjerao kako bi se umilio meceni.
Druga teorija je da je Sesilija bila ta koja je zatražila od Leonarda da naslika životinju, kako bi cijeli Milano saznao za njenu vezu sa vojvodom.
"Dama sa hermelinom" nalazi e u Nacionalnom muzeju u Krakovu.