latinica  ћирилица
30/09/2014 |  11:46 | Autor: RTRS

Potpisan ugovor o rekonstrukciji UB KC Banjaluka

U Banjaluci je potpisan Ugovor o rekonstrukciji i opremanju centralnog medicinskog bloka i izgradnju novog sjeverenog krila Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić, koji je u ime Vlade Republike Srpske potpisao Ugovor, ocijenio je potpisivanje kao najvažniji događaj u zdravstvu u Srpskoj u posljednjih pola vijeka.

Radovi bi trebalo da počnu za 30 dana, a rok za završetak je 42 mjeseca. Vrijednost projekta iznosi 84 miliona evra, a finansiranje je obezbijeđeno kreditom Evropske investicione banke.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će rekonstrukcijom i opremanjem centralnog medicinskog bloka, te izgradnjom sjevernog krila, Univerzitetska bolnica-Klinički centar Banjaluka postati jedna od najsavremenijih zdravstvenih ustanova u regionu.

"Nakon završetka ovog projekta imaćemo jedan od najsavremenijih zdravstvenih objekata u regionu, kao i najbolje metode liječenja. U Nevesinju ćemo 11. oktobra otvoriti bolnicu, a započete su procedure za izgradnju, rekonstrukciju i opremanje bolnica u Doboju i Kasindolu, čime ćemo dobiti najopremljenije zdravstvene sisteme", rekao je Dodik i  istakao da će finansijske obaveze od 84 miliona evra bez PDV-a snositi Srpska, a ne zdravstveni sistem.

"Obavili smo tendersku proceduru na koju se javilo nekoliko renomiranih firmi. Evropska investiciona banka odobrila je dugoročni i povoljan kredit, te dala saglasnost na izbor izvođača radova i partnera", istakao je Dodik.

On je ocijenio da je, uz izgradnju teromelektrane i autoputa Banjaluka – Doboj, ovo najznačajnija investicija u Srpskoj.

"Ovaj projekat kreiran je dugo vremena, jer nisu bili riješeni određeni problemi. /Kompanija/ Vamed je renomirana kuća sa kojom imamo najbolja iskustva i zato vjerujem da će projekat buti uspješno realizovan", rekao je Dodik.

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je navedeni projekat bio jedan od strateških u Srpskoj.

"U Srpskoj godinama radimo na poboljšanju zdravstvenog sektora. Izgradili smo novu bolnicu u Bijeljini, a sada realizujemo ovaj projekat na dobrobit svih naših građana", rekla je Cvijanovićeva i ocijenila da će uslovi rada i liječenja pacijenata u Kliničkom centru Banjaluka biti najkvalitetniji i da će ova zdravstvena ustanova biti jedna od najboljih u regionu.

"Očekujem da svi poslovi budu završeni u predviđenom roku da bi ovaj objekat bio stavljen na raspolaganje svim našim građanima", rekla je Cvijanovićeva.