latinica  ћирилица
30/09/2014 |  10:04 | Autor: SRNA

Јuan "preuzima" Moskovsku berzu

Obim trgovine kineskim juanom na Moskovskoj berzi porastao je od početka godine pet puta. Licitacije juanom i rubljom na berzi u avgustu premašile su 800 miliona američkih dolara, što devet puta premašuje pokazatelje za isti period prošle godine.
 - Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Analitičari ukazuju da je ovo posljedica proširivanja ekonomskih sankcija Zapada Rusiji, što polako vodi ka marginalizaciji dolara.

Kina je najveći trgovinski partner Rusije. Tako je 2013. trgovinska razmjena dostigla 89 milijardi dolara. A pet godina kasnije, rusko-kineska trgovina bi trebalo da dođe na nivo od 200 milijardi!

Ruski ekonomski eksperti smatraju da je glupo za tuđu valutu kupovati robu proizvedenu u Kini ili Rusiji. Osim toga, ponašanje američkih vlasti ne čini dolar pouzdanom valutom.

Zato Kina, Rusija i druge zemlje pokušavaju da se distanciraju od dolara. I, mada to nije brza stvar, jedan broj ekonomista upozorava da će dolar izgubiti značajan dio svojih pozicija kao svjetska valuta.

Eksperti navode da Rusija i Kina mogu da prebace polovinu trgovinske razmjene u juane i rublje već u skorije vrijeme.

"Gasprom" razmatra mogućnost da prima od Kine rate u juanima po dugoročnom ugovoru za isporuku prirodnog gasa ukupne vrijednosti 400 milijardi dolara.

Prema ocjenama eksperata, isključivanje valuta trećih država iz rusko-kineske trgovine veoma će ojačati položaj rublje i juana na međunarodnoj sceni - navode portali.