latinica  ћирилица
21/09/2014 |  18:36 | Autor: Agencije

"Geopolitika ponižavanja Rusije vodi u svjetski rat"

Komentator francusko-belgijskog nedeljnika "Vif-Ekspres" Žak Atali upozorava da bi prirodna posljedica geopolitike ponižavanja Rusije – koju sprovodi Zapad – "mogla biti treći svjetski rat".

Atali, bivši predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj i svojevremeno savjetnik francuskog predsjednika Fransoa Miterana, predočava da "nije malo onih tu i tamo koji bi blagonaklono gledali na to da jedna međunarodna zategnutost postane tako jaka da omogući da se zbrišu strašni zupčanici finansijske krize, zaposle industrije naoružanja i usput štediše opljačkaju porezima ili odlaganjem plaćanja državnih dugova – u ime navodne nužnosti odbrane otadžbine u opasnosti".

 "Posebno Sjedinjene Američke Države, geografski udaljene od budućih ratnih poprišta, a kojima skoro da više nisu potrebni izvori energije na Srednjem istoku ili Srednjoj Aziji, opasno se igraju tom strategijom", navodi Atali, profesor ekonomije, esejista i romanopisac.

Ta strategija, naglasio je, Amerikancima može pomoći da prevaziđu svoju finansijsku krizu, dok bi za Evropljane bilo samoubilački da ih u tome oponašaju, a oni glupo dozvoljavaju da u to budu uvučeni.

Da se situacija u to ne izrodi, nužno je da Zapad s Arapima, Turcima i Rusima postupi isto kao s Njemačkom 1945, a to je da ih uvažava, ne prekida nikakvu vezu, održi ih u krugovima moći, ponudi im zajedničke projekte, smatra komentator francuskog Ekspresa i belgijskog izdanja tog nedjeljnika.

Ukazujući na pogubne istorijske posljedice i ratove koji su bili izazvani ponižavanjem poraženih ili potencijalno moćnih nacija, Atali podvlači da sada "posebno s Rusima treba prekinuti bojkot koji samo šteti Evropi i pridružiti Ruse ratnim naporima za bitku protiv ekstremnog islama, s kojim se oni sučeljavaju svakodnevno na Kavkazu".

Јer, kako stavlja do znanja, ponižavati Rusiju s namjerom da se ona izoluje od svijeta, a pod izgovorom da Rusija nije pristala na to da se prema Ukrajincima koji govore ruski postupa kao s građanima drugog reda, može je gurnuti u to da postane neprijatelj s kojim će jednog dana morati da se bore.

Posebno je glupo što Poljaci, smatra Atali, čine sve da izoluju Rusiju, kao što je Francuska učinila sve da oko 1920. izoluje Njemačku, poraženu u Prvom svjetskom ratu.

Atali, za koga ugledni američki časopis Forin polisi kaže da je jedan od sto najumnijih intelektualaca u svijetu, dokaz za pretijnju da se današnja situacija u Evropi izrodi čak i u svjetski sukob, vidi u tome "što se u Vašingtonu i Moskvi čuju najgora nacionalistička, tvrdnjama o zaverama nabijena i ratnohuškačka stanovišta".

"A to najprostijim uzajamnim zahuktavanjem gluposti i osjećanja poniženosti može dovesti do najgoreg", poručio je komentator francusko-belgijskog nedjeljnika.

Atali zaključuje da bi Francuska mogla i morala da odvažno predloži promenu te doktrine i da ima hrabrosti da raskine s onim kud su se zaputili ostali Evropljani i stane na čelo geopolitike uvažavanja, čak i po cijenu da neko vrijeme ostane sama.