latinica  ћирилица
21/09/2014 |  15:00 | Autor: SRNA

Sjećanje na stradale u Gornjim Srđevićima i Prijebljezima

Mjesne boračke organizacije u Gornjim Srđevićima i Prijebljezima u opštini Srbac danas su, na veliki pravoslavni praznik Mala Gospojina, tradicionalno organizovali pomen za borce poginule u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Parastos za poginule borce u Gornjim Srđevićima služio je lokalni sveštenik Živojin Živković, a cvijeće na spomen-obilježje poginulim borcima položile su delegacije ove mjesne organizacije, Boračke organizacije Srbac, opštine Srbac i članovi porodica.

U čast stradalih boraca - Alekse Vučenovića, Duška Brkovića, Slavka Vidovića, Mirka Obradovića i Dobrivoja Nikolića, učenici Osnovne škole "Vuk Karadžić" u naselju Sitneši izveli su prigodan kulturni program, održan je i memorijalni turnir u malom fudbalu, a za članove porodica i goste organizovan je ručak i druženje.

U Mjesnoj zajednici Prijebljezi, parastos kod dva spomen-obilježja - za poginule u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu i za borce stradale u Drugom svjetskom ratu, služili su srbački sveštenici Aleksandar Kusturić i Željko Sarić.

Sveštenik Sarić poručio je da je obaveza da se sačuva uspomena na sve koji su položili život za otadžbinu, te podsjetio da su u proteklom ratu iz ovog malog naselja poginuli Mišo Savić, Milan Kesić, Siniša Marinković, Mladen Kljajić, Momir Vukašinović i Mikan Rakić.

Cvijeće na spomen-obilježja položili su članovi porodica i rodbina, opštinska i delegacije boračkih kategorija.

Predsjednik Boračke organizacije Srbac Duško Mitrić podsjetio je da je u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu iz opštine Srbac učestvovalo 4.360 boraca ili jedna petina ukupnog broja stanovnika.

"Poginulo ih je 136, ranjeno 488, još nije pronađeno devet nestalih boraca, niti je, pored dva pokušaja, identifikovano osam posmrtnih ostataka izmasakriranih boraca na vozućkom ratištu, koji su sahranjeni u zajedničku spomen-kosturnicu u Srpcu", naveo je Mitrić.

Prema njegovim riječima, svim poginulim borcima podignuti su nadgrobni spomenici, a u 24 naselja podignuta su spomen-obilježja, te Centralno spomen-obilježje i Spomen-soba sa uklesanim likovima.