latinica  ћирилица
20/09/2014 |  13:34 | Autor: TANЈUG

EU zbog sankcija gubi udio na ruskom tržištu

Evropski proizvođači sa kojima je zbog sankcija prekinuta saradnja, ubuduće će moći da zauzmu samo slobodna mjesta na tržištu Rusije, ukoliko ona preostanu, rekao premijer te zemlje Dmitrij Medvedev.

"U te oblasti koje u našoj privredi zauzmu ili naši proizvođači – čemu se veoma nadamo, ili drugi strani proizvođači, naši evropski partneri neće moći da se vrate. To je cijena koju će Evropa morati da plati", rekao je Medvedev za "Subotnje vijesti" državne televizije, prenosi Tanjug.

Predsjednik ruske vlade je, kako navodi Itartas, rekao da će "prije ili kasnije u svakom slučaju biti postignut dogovor", i da "sankcije neće trajati beskonačno", ali da evropski partneri neće moći da se vrate na mjesta koja izgube.

Medvedev je umirio privrednike iz Azije i Latinske Amerike koji namjeravaju umjesto evropskih dobavljača da uđu na rusko tržište, da u slučaju normalizacije odnosa Rusije i Evrope njihove pozicije neće biti ugrožene.

"Mi smo pristojan svijet. Ako se o nečemu dogovorimo, ispunjavaćemo ugovore koji postoje, uključujući one sa latinoameričkim partnerima i azijskim, nesumnjivo", rekao je ruski premijer.

"A oni koji budu spremni da se ponovo vrate, mogu da se vrate samo na udio koji preostane, ne više od toga", naglasio je Medvedev.