latinica  ћирилица
19/09/2014 |  18:59 | Autor: Agencije

Riješili misteriju zašto su banane klizave!

Studija koja je otkrila šta banane čini toliko klizavim dobitnik je ovogodišnje nagrade Ig Nobel, piše Independent.
Nagrada Ig Nobel - Foto: AP
Nagrada Ig NobelFoto: AP

Јapanski tim koji je dobio nagradu za fiziku pozabavio se razlogom koji čini banane klizave - mjerenjem trenja njene kore u laboratoriji, pokazujući da je ona znatno opasnija od jabuke ili kore narandže. Oni su otkrili da se u kori banane krije gel koji postoji i kod ljudi, tačnije, u membranama gdje se naše kosti sreću.Oni smatraju da bi njihovo otkriće moglo da pomogne dizajniranju "zglobne proteze".

Ove malo drugačije Nobelove nagrade dodjeljuje naučno-humoristički magazin "Anali nevjerovatnih istraživanja" koji se bavi izvještavanjem o neobičnim, ali i duhovitim istraživanjima, a uručuju se na ceremoniji na Univerzitetu Harvard.

Među pobjednicima su i istraživači koji su pokazali kako da se tretira krvarenje nosa uz pomoć dimljene svinjetine (nagrada za medicinu), dok je nagradu za arktičke nauke dobila studija koja se pozabavila pitanjem kako jeleni reaguju kada vide čovjeka obučenog kao polarni medvjed.

Јoš jedna studija koja je dobila ovu "prestižnu nagradu" željela je da sazna zašto ljudi vide slike Isusa na tostu.

Ig Nobel nagrade posljednjih godina postale su veoma poznate, a svake godine za njih se kandiduje više od 9.000 dovitljivih istraživača.