latinica  ћирилица
18/09/2014 |  18:49 | Autor: RTRS

Ulje od ljutih papričica liječi reumu

Bolovi u zglobovima znaju da budu vrlo neprijatni i mučni, a kao odličan prirodan recept protiv reume koji pojačava cirkulaciju krvi i ublažava tegobe pokazalo se ulje od ljutih papričica.

Ulje od ljutih crvenih paprika pomaže kod radikulitisa, miozitisa, neuralgije, reume i bolova u zglobovima. Ovo ulje  pripada grupi iritirajućih i zagrijevajućih ulja. Djeluje nadražajno: širi kapilare, pojačava cirkulaciju krvi u gornjim dijelovima kože, pojačava vitaminski metabolizam i djeluje na aktiviranje regenerativnih procesa epidermisa kože.

Sastojci:

-10 svježih crvenih ljutih papričica

-2 čaše hladnocijeđenog maslinovog ulja

- tegla od 1 litar

Priprema: papričice oprati, odsjeći dio gdje se nalazi peteljka i samljeti na mašini za mljevenje mesa. Dobićete oko jedne čaše isitnjene smjese. Preručite u čistu staklenu teglu i prelijte uljem. Ostavite na tamnom mjestu. Poslije 7 dana procijedite sadržaj tegle kroz gazu ili plastičnu cediljku.

Iskorišćenu smjesu od paprike možete ostaviti u frižider i koristiti kao dodatak jelima, a crvenkasto ulje koristiti za utrljavanje u kožu.

Kako koristiti: Prvo vrijeme utrljavati ulje nekoliko puta dnevno, kada imate bolove u zglobovima. Ako utrljavate ulje u zglobove nogu, obuvajte nakon toga tople čarape. Utopljavati i druge dijelove tijela, u zavisnosti od lokacije bola – ruke, vrat, leđa. Nakon nanošenja ulja, osjetićete pečenje na koži, ali biće podnošljivo, čak i prijatno, jer će ulje duboko grijati kožu, ali bez stvaranja opekotina.

Vremenom možete smanjivati intenzitet nanošenja ulja. Poslije mjesec-dva, proceduru možete raditi jednom nedjeljno, ako se jave ponekad bolovi u zglobovima zbog promjene vremena. Ulje čuvajte na tamnom mjestu.