latinica  ћирилица
EU I MI | 11/06/2018 | 09:56

Hrvatska štiti spoljnu granicu Evropske Unije (VIDEO/FONO)

Hrvatska finalizira pripreme za ulazak u Šengen zonu.Nakon ispunjavanja tehničkih kriterija Vlada se nada i brzoj političkoj odluci EU o ulasku u zonu bez unutrašnjih graničnih kontrola zajedno sa Bugarskom i Rumunijom koje su već ispunile tehničke uslove.

HRVATSKA SPREMA ŠTITITI SPOLjNU GRANICU EVROPSKE UNIЈE
Hrvatska je tehnički spremna za ulazak u Šengen.Posjeduje savremenu opremu za nadzor granice, kamere, radare, skenere,vozila.Uspješno primjenjuje šengenski informacioni sistem.Iskorišteno je svih 120 miliona evra sredstava EU namjenjenih za prilagođavanje zahtjevnim standardima.
"U ovom trenutku Evropska unija je očito spremna platiti dodatna sredstva za dodatan angažman hrvatske policije koja izvršava određene obaveze, reći ću to tako, za nekoga drugog.To jeste i za nas ,ali tu postoji jedna ozbiljna opasnost da Hrvatska počinje biti graničar", izjavio je za RTRS Ranko Ostojić, predsjednik Odbora za unutrašnju politiku i bezbjednost Sabora Hrvatske.
Predstoji i dogovor na nivou cijele Evropske Unije o budućoj kontroli spoljne granice.
Hrvatska će u tom pogledu imati posebne zadatke s obzirom da ima više od hiljadu kilometara spoljne granice prema trećim zemljama među kojima najviše sa Bosnom i Hercegovinom.
"Hrvatska mora ,prije svega, dokazati da je sposobna efikasno čuvati zajedničku spoljnu granicu Evropske unije,a to znači da mora imati osposobljenu policiju i sve prateće službe koje moraju voditi računa o tome da granica zaista bude propusna za sve, osim za one koji nemaju pravo preći preko nje.",izjavio je za RTRS Tonino Picula poslanik Evropskog parlamenta iz Hrvatske.Ovo je posebno važno, smatra Picula u situaciji kada se nazire neka nova vrsta nastavka migrantske krize iz 2015. godine.
ŠENGEN- DOSTIGNUĆA I OČEKIVANjA
Na međunarodnoj konferenciji „Šengen – dostignuća i očekivanja“ u Dubrovniku povodom priprema za pristupanje Hrvatske šengenskom prostoru istaknuto je da granične kontrole šest država članica EU-e uvedene u vrijeme migrantske krize moraju biti privremene, a ne trajne.
Evropski parlament u svom izvještaju poziva na ukidanje kontrola na nacionalnim granicama i jačanje međusobne bezbjednosne saradnje.
"Komesaru Avramopulos, Evropska komisija ima ogromnu odgovornost, mora iskoristiti svoja ovlaštenja.Svi imamo istu obavezu ,a to je da Šengen vratimo evropskim građanima.", rekao je Karlos Koeljo, izvjestilac Evropskog parlamenta za Šengen.
"Moramo ojačati i sačuvati ovo veliko dostignuće koje predstavlja simbol našeg jedistva. Ali, sa druge strane bez kontrole granica razumljiva je i zabrinutost za bezbjednost.Zato moramo da učiinimo sve kako bismo sačuvali pažljiv balans između slobode kretanja i bezbjednosti.", rekao je Dimitris Avramopulos evropski komesar za migracije.
HRVATSKA U ŠENGENU OD 2019. GODINE ?
Spoljne granice Evrropske unije duge su 50.000 kilometara.Šengenski prostor čini 26 država članica i više od 400 miliona stanovnika.Od članica Unije u Šengenu još uvijek nisu Hrvatska,Rumunija,Bugarska i Kipar.Potpisnici Šengenskog sporazuma su Island,Lihtenštajn,Norveška i Švajcarska iako nisu članice Evropske unije.
TV reportaža
Radio reportaža