latinica  ћирилица
EU I MI | 29/04/2018 | 16:14

Lokalna zajednica prEUzima inicijativu (VIDEO/FONO)

Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini pokrenula je projekt "Lokalna zajednica prEUzima inicijativu“, u okviru kojeg su predstavnici Evropske unije posjetili deset od ukupno 15 opština u čitavoj BiH.Јedna od njih je Sokolac u kojoj je održana javna debata o ulozi lokalne zajednice te izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja Evropskoj uniji.

DEBATA EVROPSKE UNIЈE U SOKOCU

Debata Evropske unije u Sokocu izazvala je veliko interesovanje, ali i aktivnu diskusiju građana, preduzetnika, poljoprivrednika,predstavnika javne uprave i organizacija mladih.
Dragan Malović poljoprivredni proizvođač iz Sokoca kaže da je ovom prilikom dobio informacije koje do sada nije imao.
"Dobili smo informacije gdje da se obratimo,šta da radimo,na koji način da apliciramo za projekte tako da mislim da je debata bila dosta dobra.",rekao je Malović.
Debata je bila inspirativna i podsticajna za mlade da se aktiviraju i učestvuju u projektima koje nude evropski fondovi, izjavila je Ana Malović, sekretarka Srpskog prosvjetnog društva "Prosvjeta", odbora u Sokocu. "Našli smo prostor za dalji prosperitet našeg udruženja kroz ReLoad projekt i nadam se da ćemo naredne godine uspjeti sa našim projektom da ostvarimo neki zavidniji uspjeh.", kaže Malović.
LOKALNE ZAЈEDNICE ZNAČAЈNE U PROCESU EU INTEGRACIЈA

U otvorenom dijalogu istaknuta je važnost pokretanja lokalnih inicijativa s obzirom da se 80 odsto života odvija u opštinama.
"Lokalne zajednice su veoma bitan aspekt evropskih integracija i one su zapravo oni koji će direktno imati koristi od evropskih integracija.", izjavio je Lars Gunar Vigemark, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.
"Lokalne zajednice su upravo te koje imaju jako bitnu ulogu u cijelom tom procesu,iako se često pogrešno misli da je proces evropskih integracija bitan samo za glavne gradove i da je to proces koji se tiče samo određenih elita", istakao je ambasador Vigemark.
"Itekako je dobro što možemo u ovim susretima direktno razgovarati sa građanima i svim drugim zainteresovanim o funkcionisanju EU,perspektivi zemlje i lokalnim zajednicama u Evropskoj uniji i projektima koje zagovaramo,a koji mogu biti korisni za ove zajednice.",izjavio je Gijom Ruson,ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini.
NOVIM PROЈEKTIMA DO EKONOMSKOG RAZVOЈA

Sokolac je učestvovao u više projekata EU, a sada se otvaraju i mogućnosti za nove projekte kojima bi ekonomski razvijali ovu sredinu.
" Ovo će mnogo značiti za naše stanovništvo i širu regiju i sigurno će naša lokalna zajednica naći mjesto u projektima koji će se odobravati iz IPA fondova i predpristupnih fondova Evropske unije", izjavio je Milovan Bjelica, načelnik opštine Sokolac.
Domaći i regionalni ekonomski stručnjaci u ovoj diskusiji govorili su o primjerima dobre prakse saradnje lokalne uprave i privrednika.
"U procesu našeg puta ka Evropskoj uniji želim da vam ulijem samopouzdanje i povjerenje da je to ispravan proces i da postajete svjesni da radite na poboljšanju vaše privrede i kapaciteta.",izjavila je Ljiljana Belada, koordinatorka Evropske mreže preduzetništva iz Crne Gore.
Sokolac je deseta ukupno 15 opština u čitavoj Bosni i Hercegovini koja je domaćin diskusije “Lokalna zajednica prEUzima inicijativu”.
TV reportaža
Radio reportaža