latinica  ћирилица
EU I MI | 09/04/2018 | 11:22

EBRD i EU programi podrške malim preduzećima (VIDEO/FONO)

Uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske Unije više desetina malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini poboljšalo je poslovanje.Među njima je mljekara „Pađeni“ iz Bileće.Ova kompanija je zahvaljujući projektu „Podrška konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini“ postala konkurentnija na domaćem i regionalnom tržištu, polovinom godine počinje izvoziti proizvode na tržište Evropske unije.

Mljekara "Pađeni" investirala je 2.500.000 KM u novu tehnologiju u protekle dvije godine.Dio sredstava bio je kredit Evropske banke za obnovu i razvoj od 450.000 evra za koji je EU mljekari obezbijedila povrat u iznosu od 15% po završetku projekta.

"Ovi programi su veoma važni za naš dalji razvoj jer podstiču nova ulaganja.Trenutno radimo investiciju da zatvorimo proces proizvodnje da možemo preraditi 100.000 litara u toku 24 sata u našim pogonima.I ova investicija će nas koštati preko milion KM ove godine i to bi trebalo da se završi negdje do sredine juna mjeseca.",precizirao je Nenad Vukoje,direktor mljekare "Pađeni".

Mljekara zapošljava 120 radnika i sarađuje sa hiljadu kooperanata.U ovoj godini planira povećati mjesečnu proizvodnju na 1.200.000 litara, dok će prerada na godišnjem nivou biti 13 do 14 miliona litara.Trenutno može da prerađuje 60.000 litara mlijeka na dan u 30 različitih proizvoda tehnološki obrađenih na najsavremeniji način.
 "Svaki mililitar mlijeka koji ulazi u mljekaru se posebno ispituje i nikada se mlijeko koje nije dobrog kvaliteta i koje ne odgovara potrebnim karakteristikama neće unijeti u mljekaru."
kaže Marija Rogač, tehnolog u mljekari "Pađeni".

Privatnom sektoru i malim i srednjim preduzećima koji su suočeni sa nedostatkom kapitala povoljni finansijski poticaji obezbjeđuju sredstva za investiranje i ekonomski razvoj.
Evropska banka za obnovu i razvoj obezbijedila je ukupno 20 miliona evra kroz kreditne linije u bankama učesnicama u ovom dvogodišnjem programu,izjavio je za RTRS Јan Braun, direktor Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u Bosni i Hercegovini.
"Ova sredstva pomažu malim i srednjim preduzećima da investiraju za postizanje usklađenosti sa EU direktivama u oblastima zaštite okoline, zaštite na radu, kvaliteta i sigurnosti proizvoda. Radi se o podršci kompanijama da budu konkurentnije što stvara i nova radna mjesta.", precizirao je Braun.U okviru zajedničkog projekta, uz sredstva EBRD-a od 20 miliona evra Evropska unija daje grant od 4 miliona evra.
Preduzeća koje se prijave za kredit putem ovog projekta imaju jedinstvenu priliku da dobiju sredstva za unaprijeđenje svog poslovanja u pogledu zaštite okoliša,sigurnosti radnika i kvaliteta sigurnosti proizvoda kao i da se pripreme za pristupanje Evropskoj uniji.

"Mala i srednja preduzeća imaju ključnu ulogu u revitalizaciji ekonomije Bosne i Hercegovine i smatramo da im treba omogućiti više prostora da se razvijaju", izjavila je za RTRS Јamila Milović Halilović, portparolka Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.
Evropska unija je uložila više od 50 miliona evra u sektor malih i srednjih preduzeća u BiH tokom proteklih 15 godina u prehrambenoj, drvnoj i metalnoj industriji kao i oblasti turizma. 

TV reportaža

Radio reportaža