latinica  ћирилица

DUŠU NISU UBILI

KULTUROM PAMĆENjA PROTIV ZABORAVA

Dugometražni dokumentarni film o stradanju srpskih civila tri puta u 20.vijeku u Bosni i Hercegovini, tema je  filma "Dušu nisu ubili" koprodukcijskog projekta Udruženja Srpsko-ruski Most i RTRS .

Vođeni srpskim istoričarem Dragom Mastilovićem, posjetili smo najveća stratišta srpskog naroda na prostoru Bosne i Hercgeovine, tražeći odgovor na pitanje šta se to sa srpskim narodom desilo u 20. vijeku u koji je ušao kao većinski ,što  je utvrđeno popisom stanovnika po dolasku  Austorugarske monarhije na ove prostore,  a na kraju tog vijeka izašao iz njega  sa manjkom od blizu 15 procenta.

U filmu govore stradalnici i potomci o onome što su preživjeli, ili kako su im porodice nastradale, naučni radnici govore o načinima stradanja,o kulturi pamćenja i odgovaraju na pitanje postoji li narod u Evropi koji je stradao kao srpski u Bosni i Hercegovini.

Na  filmu  "Dušu nisu ubili"radila je ekipa u sastavu: autor Mira Lolić Močević, snimatelj Siniša Јalić,majstor svjetla Novo Bukša,majstor tona Duško Јovanović,montaža Biljana Ševa,egd Ljubiša Bajić,producent Aleksandar Šević i vozač Milan Lujić.