latinica  ћирилица
EU I MI | 11/02/2017 | 14:50

Poljoprivreda u BiH (VIDEO/FONO)

Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske Unije u BiH pokrenula je javni dijalog sa poljoprivrednicima o perspektivama razvoja i mogućnostima koje nudi proces pristupanja Evropskoj uniji.Istraživali smo koje su glavne prepreke za poboljšanje situacije u oblasti poljoprivrede i načini za njihovo otklanjanje te kako se poljoprivredni proizvođači trebaju pripremiti za pristupanje Evropskoj uniji?

Poljoprivrednici izvoze u Evropsku Uniju i mogli bi ostvarili bolji pristup ovom tržištu ako bi institucije vlasti uredile zakonski okvir,izgradili sistem i prilagoditi ga evropskim standardima bezbjednosti hrane i veterinarsko- fitosanitarnim standardima.
“Naša najvažnija poruka je da želimo raditi zajedno sa poljoprivrednicima, da jačamo ovu zajednicu udruženja poljoprivrednih proizvođača u BiH imajući u vidu da su njihove kolege u EU jako dobro organizovane.Želimo da poljoprivrednici u ovoj zemlji uživaju pogodnosti koje donosi prisustvo na tržištu EU i ispunjavanje standarda.", izjavio je za RTRS Lars Gunar Vigemark,šef Delegacije Evropske unije u BiH.
Proizvođači se žale da je domaća proizvodnja preskupa, nerentabilna i nedovoljno zaštićena. Izlaz vide u promjeni poticajne politike.Očekuju podršku kako njihov rad i trud ne bi bio bez rezultata.
"Naši proizvođači mogu da proizvedu,ali nemaju sigurnost plasmana roba i usluga.Stoga, konkretna mjera bi bila da se podrži i proširi proizvodnja te omogući kanalisanje naše robe ka evropskom i svjetskom tržištu", izjavio je za RTRS Petar Radulović, direktor poljoprivredne zadruge "Klekovača".
Stručnjaci ukazuju da nakon prilagođavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju neće doći do drastičnih promjena te ističu da BiH već šest godina ima iste prilike da nastupa na evropskom tržištu bez carinskih dažbina, a to nije iskorišteno.
"Tri su ključne stvari koje su neophodne.Prva je reforma agrarne politike, druga je jačanje institucija i treća je harmonizacija zakonodavstva.U sva ova tri elementa mi smo na samom početku", izjavio je za RTRS Sabahudin Bajramović, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu.
U BiH se izdvaja najmanje novčanih poticaja za razvoj poljoprivrede u poređenju sa zemljama regiona.Susjedna Hrvatska je iz raznih evropskih programa ,posebno IPARD, razvijala ovu oblast.
"Poljoprivrednik ima dio svog domaćeg zadatka i ne može mu sve biti servirano gotovo.Mora da istražuje, mora vidjeti i razmisliti čime će se baviti i koji su to proizvodi", izjavio je za RTRS Miroslav Božić, stručnjak iz oblasti poljoprivrede iz Hrvatske.Božić smatra da tek tada poljoprivrednik može da dođe sa programima i projektima i koristiti sredstva koja će biti na raspolaganju i na taj način opstati na tržištu.
Prvi korak koji bi omogućio podršku Evropske Unije u agrarnom sektoru BiH podrazumijeva usvajanje strategije za cijelu BiH u toj oblasti.Time bi bila otvorena vrata za finansijsku podršku IPA 2 programa EU te dodatnu pomoć u procesu reformi. 

TV reportaža

Radio reportaža