latinica  ћирилица
EU I MI | 07/02/2017 | 08:47

Regionalni stambeni program (VIDEO/FONO)

Regionalni stambeni program je zajednički višegodišnji program Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore koji ima za cilj pružiti stalna stambena rješenja za 74.000 ljudi ili 27.000 raseljenih porodica u regiji.Od donatoske konferencije Regionalnog stambenog programa u Sarajevu prošlo je više od četiri godine. Istraživali smo koliko je rezultata do sada ostvareno u okviru ove inicijative.

Regionalni stambeni program obezbijedio je stambeno rješenje za više od 1.000 raseljenih porodica u četiri zemlje. 2017. je ključna jer je ove godine planirana dodjela 4.500 stanova.U Bosni i Hercegovini će ove godine biti obnovljeno ili izgrađeno 800 kuća i 170 stanova.
Na proljeće počinje gradnja objekata u Banjaluci, Brodu, Bijeljini, Bileći, Vlasenici, Gradišci, Derventi, Prijedoru i Foči.

“Planiramo započeti projektovanje i izgradnju oko 800 objekata u ovoj i slijedećoj godini i u naredne dvije godine bi trebalo biti sve urađeno“, izjavio je za RTRS Davor Čordaš, ministar za izbjeglice i raseljena lica u Vladi Republike Srpske.Iz Potprojekta BH3 radi se o 292 stana u devet gradova i opština u Republici Srpskoj i još toliko kuća, rekao je ministar Čordaš.
Tokom 2017. godine u Srbiji će biti podijeljeno preko 1.000 paketa građevinskog materijala i 200 montažnih kuća.Predviđena je kupovina 400 seoskih kuća i izgradnja još 300 stanova među kojima je i izgradnja stambenog kompleksa u Ovči, u Beogradu.
“Regionalni program stambenog zbrinjavanja za Srbiju bi trebao obezbijediti stambena rješenja za blizu 16.700 porodica, ali sredstva koja su obećana iznose polovinu ukupno potrebnih sredstava“, izjavila je za RTRS Daniela Popović Roko, zamjenik komesara za izbjeglice Srbije.

U ovoj godini planirano je rješavanje stambenih rješenja za 5.000 lica za koja su sredstva obezbijeđena, rekla je zamjenik komesara za izbjeglice Srbije i naglasila da bi čitav proces trebao biti završen do 2021. godine.

Radovi na gradilištima dvije stambene zgrade u Kninu,jedne u Benkovcu i doma za starija lica u Glini biće završeni do kraja ove godine kao i na 12 stambenih zgrada u Koniku, u Crnoj Gori i domu za starija lica u Pljevljima.
Glavni donator programa je Evropska unija, a značajna sredstva obezbijedile su vlade SAD-a, Italije, Njemačke, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, kao i druge zemlje donatori.

“Izrazito je važno da su rješenja koja su dodijeljena i održiva rješenja jer se ne radi samo o izgradnji kuća, stanova i dodjeli građevinskog materijala i drugim modelima stambenog zbrinjavanja već  da se pomogne ljudima koji su toliko dugo godina proveli u neizvjesnosti i veoma teškim uslovima da im se omogući da ponovo obnove svoje živote u boljim uslovima“, izjavio je za RTRS Neven Crvenković, portparol regionalne kancelarije UNHCR-a.
Regionalnim stambenim programom izbjegla i raseljena lica rješavaju egzistencijalni problem stanovanja.Od vlasti u zemljama regije očekuje se da omoguće integraciju ovih lica u društvo u kojem žive.

TV reportaža

Radio reportaža