latinica  ћирилица
EU I MI | 27/01/2017 | 16:42

Regionalna turistička saradnja (VIDEO/FONO)

Zemlje regiona najavljuju veću saradnju u turizmu.Prepoznajući potencijal ove oblasti za ekonomski razvoj ,uz podršku Evropske unije, rade na kreiranju zajedničkog nastupa da bi privukli više turista posebno sa udaljenih tržišta.

Turizam stvara 15 odsto bruto društvenog proizvoda u regiji.Zajedničkim turističkim proizvodom i nastupom na tržištu,  udio ove  grane ekonomije bio bi još značajniji.
"Vjerujem da postoji i spremnost država regiona da u cijeli ovaj projekat uđu jer je to na dobrobit ekonomije tih zemalja, a u svakom slučaju turizam postaje sektor koji jedini može da povezuje i ljude i države.“,izjavio je ta RTRS Rasim Ljajić, ministar  trgovine,turizma i telekomunikacija Vlade Srbije.
Srbija je  u ponudi turističkih  destinacija već nastupala  na tržištu SAD zajedno sa Slovenijom, a u Istanbulu je otvorila predstavništvo s Bosnom i Hercegovinom.
 „Mi smo svi pojedinačno mali da bi bili dovoljno atraktivni, svaka zemlja izolovano, a zajedno možemo itekako mnogo toga da ponudimo i vjerujem da je to nada ove industrije za vrijeme koje dolazi.Mislim da spremnosti ima.“,izjavio je Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.
Evropska unija će sa 5,5 miliona evra finansirati razvoj  turizma u regionu.Projekat  bi trebalo da okupi sve privrede iz regiona - ministarstva, male privrede, turističke organizacije s ciljem  definisanja regionalnih turističkih ruta, koje bi bile bazirane na zajedničkom kulturnom nasljeđu.
 Od kraja ove godine  Savjet za regionalnu saradnju započinje sa takvim programom aktivnosti koji će se baviti upravo regionalnom turističkom ponudom.Naravno da je normalno da svaka zemlja pokušava sebi da privuče više turista i to je u redu.Mi želimo podržati tu utakmicu,ali mi mislimo da može da se poveća ukupna zarada svih ukoliko se povežu i ponude tri, četiri zemlje zajednički program za turiste iz cijelog svijeta.“,izjavio je za RTRS Goran Svilanović, generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju.
Zajednički nastup bi bio usmjeren,prije svega,  na privlačenje turista iz Azije, Amerike,Kanade, Јapana.Hrvatska ima najveći udio od turizma uz BDP-u ,više od 27 odsto.Investirano je 300 miliona evra, dok  godišnji prihodi od turizma u Hrvatskoj premašuju osam milijardi evra.

„Kada govorimo o regiji i turizmu u regiji možemo reći u stvari da je cijela regija jedna destinacija.Јa dolazim iz Splita, grad koji je u posljednjih pet godina evoluirao što se tiče turizma i unutar Hrvatske smo osnovali jednu grupaciju luksuznih hotela i ima nas momentalno 16.Naš je cilj i misija da to napravimo na nivou regije.“,izjavio je za RTRS Nenad Nizić,predsjednik grupacije jedinstvenih luksuznih hotela Hrvatske.
Regija postaje interesantija destinacija turistima  zbog bogate istorije,prirode, arhitekture,običaja,gastronomske ponude.
Uz ulaganje u promotivne aktivnosti,transport,posebno avionski i željeznički saobraćaj, treba ostvariti i druge preduslove. Najveći izazov turističkim radnicima je promjena imidža regije na globalnom nivou.


TV reportaža
Radio reportaža