latinica  ћирилица
EU I MI | 16/12/2016 | 14:35

BiH: Primjeniti EU direktive o sigurnosti hrane (VIDEO/FONO)

Sigurnost hrane direktno se odnosi na životna pitanja građana,a ova oblast je jedna od važnih u daljem pridruženju Evropskoj uniji. Bosna i Hercegovina treba urediti zakonodavstvo u području sigurnosti hrane, fitosanitarne i veterinarske politike.

Hranu na našem tržištu kotrolišu institucije na različitim nivoima vlasti prema ustavnoj strukturi.U tom složenom lancu kontrole novim zakonima treba jasno odrediti ulogu svih učesnika, prije svega, zbog bezbjednosti potrošača."Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine ima vrlo razvijenu saradnju, ima i sistemski razvijenu saradnju sa nadležnim organima na nivou entiteta",izjavio je za RTRS DŽemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine."Činimo sve da na ovo tržište i do naših potrošača dođe hrana koja je zdravstveno ispravna",precizirao je Hajrić.

Prema podacima Agencije za sigurnost hrane BiH u proteklih sedam godina Savjet ministara je usvojio oko 150 podzakonskih akata od kojih je oko 70 odsto usklađeno sa evropskim.Stručnjaci ističu potrebu donošenja novih zakona, ali i značaj pravne harmonizacije posebno nakon dostavljanja evropskog Upitnika.

"Trenutno imamo u nacrtu Zakon o veterinarstvu koji bi trebalo da bude dodatno dorađen u smislu zaštite zdravlja životinja kao i pitanja kontrolnih tijela", izjavio je za RTRS Dr. Slaven Grbić, direktor evropskih veterinara za javno zdravlje Federacije veterinara Evrope.

Dr. Grbić pojašnjava da se radi o veterinarskim organizacijama koje treba da uvedu standard 17020.Uvedeni standard bi omogućio nezavisnim kontrolnim tijelima da rade u sistemu veterinarske službe u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini na način kako se radi u Evropskoj uniji.

Prema preporukama Evropske komisije iz Izvještaja o napretku 2016.godine inspekcijske službe treba ojačati institucionalno i administrativno da bi sistem kontrole uvoza i unutrašnje tržišne kontrole u potpunosti bio sproveden u skladu s evropskim propisima.
Zvanične sisteme Bosne i Hercegovine za kontrolu hrane i hrane za životinje treba u potpunosti uskladiti sa pravnim nasljeđem Evropske unije i uredno provoditi.Takođe, potrebno je dodatno poboljšati razmjenu informacija i koordinaciju unutar lanca kontrole s ciljem povećanja efikasnosti, izjavila je za RTRS Јamila Milović Halilović, portparolka Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini."Na taj način Bosna i Hercegovina bi mogla  ispuniti zahtjeve i standarde Evropske unije za izvoz ostale robe životinjskog porijekla na evropsko tržište", istakla je Milović Halilović.

Bosna i Hercegovina na tržište EU izvozi proizvode ribarstva od 2008.godine, meda od 2012. godine i proizvode mlijeka od 2015. godine. Radi na ispunjavanju uslova za izvoz konzumnih jaja, mesa peradi i proizvoda mesa peradi na evropsko tržište. 

TV reportaža

Radio reportaža