latinica  ћирилица
EU I MI | 10/12/2016 | 21:40

Reforma tržišta rada (VIDEO/FONO)

BiH ima najveću stopu nezaposlenosti u regiji i ima najnižu stopu učešća na tržištu rada u Evropi, sa samo 44 odsto radno sposobnog stanovništva. Prema preporukama Evropske komisije vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini obavezale su se da će izraditi sveobuhvatan plan ekonomskih reformi. Јedna od konkretnih mjera je reforma tržišta rada.Izmjene zakona koji regulišu ovu oblast nisu povećale zapošljavanje posebno mladih koje su najviše pogodila negativna kretanja na tržištu rada.

Više od pola miliona stanovnika u BiH traži posao, nezaposlen je svaki četvrti čovjek. Stopa nezaposlenosti od 25 odsto najveća je u regionu iako u posljednje vrijeme ima blagi trend smanjenja zbog rasta BDP i industrijske proizvodnje.

"Ulazimo u period veće efikasnosti i efektivnosti tržišta rada" izjavio je za RTRS Milenko Savanović, ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske. Ministar Savanović je ocijenio da su činioci koji utiču na tržište rada poslovna zajednica, zavodi za zapošljavanje,privredne komore i Vlada i da su oni ključni faktori u ovom procesu te da je potrebno intenzivnije integralno povezivanje svih ovih činilaca da bi se postigli planirani pozitivni efekti.

Ekonomski reformski programi u okviru pridruženja EU zapošljavanje postavljaju kao jedan od strateških prioriteta.U izradi i efikasnom provođenju reforme socijalne politike i tržišta rada pomaže Savjet za regionalnu saradnju i Međunarodna organizacija rada uz podršku Evropske komisije. Јedan od ciljeva "Platforme za zapošljavanje i socijalna pitanja" jeste jačanje kapaciteta institucija i uprava, organizacija poslodavaca i organizacija radnika.
"Јedan od segmenata je vezan za jačanje kapaciteta Zavoda za zapošljavanje i u tom segmentu ćemo direktno raditi sa zavodima za zapošljavanje na pripremi indikatora i mjera za jačanje njihovih kapaciteta za davanje usluga građanima pri traženju posla", izjavila je ya RTRS Vanja Ivošević, viši stručnjak za zapošljavanje i tržište rada Savjeta za regionalnu saradnju.
Mjere će biti fokusirane posebno na grupe koje su najugroženije poput žena i mladih. Dio tih mjera odnosi se na prekvalifikaciju radne snage i razvoj određenih vještina koje trenutno nedostaju posebno mladima, poput prvog zaposlenja da bi mladi mogli steći početno radno iskustvo.
"U 2016. godini bilo je obuhvaćeno oko 14.000 nezaposlanih lica", izjavila je za RTRS Vedrana Milinković, portparolka Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.Govoreći o projektima zapošljavanja Milinković je naglasila da je Zavod za zapošljavanje u 2016. godini izdvojio 15 miliona maraka za zapošljavanje lica kroz pet projekata.
Građani zemalja Zapadnog Balkana nezaposlenost vide kao jedan od najvećih problema, pokazuje istraživanje Balkan Barometar. U okviru Strategije razvoja Јugoistočne Evrope predviđeno je da do 2020. godine u regiji bude otvoreno milion novih radnih mjesta. Taj cilj se čini teško ostvarivim iako ekonomska kriza ima trend oporavka.

TV reportaža

Radio reportaža