latinica  ћирилица
EU I MI | 07/10/2016 | 15:37

Putevi meda povezuju BiH i Crnu Goru (VIDEO/FONO)

Med visokog kvaliteta jedan je od rijetkih proizvoda koje je Bosna i Hercegovina uspjela plasirati na tržište Evropske unije.Ove mogućnosti još nisu iskorištene iako se radi o velikom potencijalu.Uređenom regulativom i strateškim pristupom proizvođača kao i institucija pčelarstvo može pokrenuti razvoj ruralnih područja i turističke ponude mjesta u Hercegovini i Crnoj Gori u kojima je med tradicija i kultura življenja.

Proizvođači meda počinju da koriste prednosti otvorenog tržišta i prekogranične saradnje.Putevima meda kroz Durmitor i Hercegovinu Evropska unija povezala je 15 opština, od Mostara preko Trebinja do Kolašina u Crnoj Gori.
Radi se o ogromnom pomaku za promociju meda, pčelara i ovih područja, ocijenio je Milenko Sredanović, pčelar iz Trebinja.“Mi smo udruženi i samo tako imamo rezultate, a takođe i zajedništvo između nas i Crne Gore“, kaže Sredanović u izjavi za RTRS. Iako pripremljeni za evropske, poslovne planove radije prave za domaće kupce jer je maloprodajna cijena od 20 KM veća nego u evropskim trgovinama.Debalans se može prevazići većom kontrolom uvezenog i meda sumnjivog kvaliteta.
“Mi ćemo postići najbolju cijenu ako med prodajemo na kućnom pragu i trudićemo se da tako radimo.Znamo kako je teško doći do kilograma meda jer ne zavisi sve od nas“, kaže Obrad Ninković, predsjednik Udruženja pčelara "Leotar" iz Trebinja.
Rad i uloženi trud domaćih pčelara će se isplatiti povezivanjem i organizovanjem prodaje meda koji se svrstava među najkvalitetnije u Evropi.Neposredan odnos sa potrošačima uspostavlja se i na ukupno osam otvorenih promotivno-prodajnih mjesta od kojih je jedno u Trebinju.
Kada kupac ili turista dođe i zainteresuje se da kupi med dobiće potpunu informaciju o proizvođaču na licu mjesta. “Na taj način uspostavljamo novi nivo komunikacije između proizvođača i potrošača i u potpunosti odbacujemo dilemu da li se radi o pravom, kvalitetnom medu ili o patvorenom medu“, izjavila je za RTRS Amela Papić, voditeljica projekta, Udruženje za preduzetništvo i posao “Link”, Mostar.
Put meda i u Crnoj Gori podrškom sredstava iz IPA fondova EU oživljava sela u kojima se proizvodnjom tradicionalnih proizvoda na vlastitim imanjima obezbjeđuju sredstva za život.
Svetozar Batričević, pčelar iz  Trubjela kod Nikšića kaže da pomoću ovog projekta lakše dolazi do tržišta i kupaca.“Naše domaćinstvo može ići u tom pravcu, da se razvija i da to bude nešto što je budućnost“, kaže Batričević.Tematsku rutu u okviru projekta Evropske unije „TERRA – Putevi meda kroz Durmitor i Hercegovinu“  upoznali su i promovisali u turističkoj mapi predstavnici turističkih organizacija i agencija iz BiH i Crne Gore kao i tradicionalni ugostiteljski objekti,restorani, hoteli.
“Ovo je jedan od ciljeva projekta da pomognemo biznis sektoru jer, u suštini, ako razvijemo biznis sektor  dobijamo i jednu novu ekonomsku komponentu, a time smo postigli rezultate na ovom polju“, izjavila je za RTRS Svetlana Vujičić, menadžerka projekta,izvršna direktorica Centra za inicijative iz oblasti održivog turizma,Crna Gora.
Tradicionalni i savremeni recepti jela i pića na bazi meda nalaze se u „Mednoj kuharici“ jer ne treba isticati koliko je med važan u prehrani.

TV reportaža

Radio reportaža