latinica  ћирилица
EU I MI | 16/09/2016 | 16:09

Reformska agenda i poslovni ambijent (VIDEO/FONO)

Vlasti na svim nivoima do sada su ispunile oko jedne trećine reformskih ciljeva na koje su se obavezale usvajanjem Reformske agende od 2015 do 2018 godine.Dokument sadrži popis aktivnosti koje treba uraditi u području javnih finansija, poslovne klime i konkurentnosti,tržišta rada, reforme socijalne zaštite i penzija, vladavine prava i dobrog upravljanja, te reforme javne uprave.

Investitori koji žele da svoj novac ulože u BiH glavnim preprekama smatraju političku nestabilnost, birokratiju i proces izvršenja sudskih odluka.U okviru ciljeva Reformske agende vlasti su provele određene mjere u oblasti stabilizacije javnih finansija i stvaranja uslova za povoljnije poslovno okruženje.
“Određeni pomaci su učinjeni na polju korporativnog prava,radnog prava, usvojeni su Zakoni o radu u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine koji su unaprijedili  tržište rada i donijeli određena pozitivna rješenja“, izjavila je za RTRS Sanja Miovčić, izvršna direktorka Vijeća stranih investitora Bosne i Hercegovine.

U prvom kvartalu 2016. godine investirano je 145 miliona KM, a u istom periodu 2015. godine 22,5 miliona KM prema podacima Centralne banke BiH što bi mogla biti naznaka da se poslovna klima mijenja.Međutim,BiH je još veoma daleko od sposobnosti da ispuni zahtjeve globalnog tržišta i standarde Evropske unije.

“Svaki ozbiljan investitor koji hoće da uloži novac ,pored poslovnog okruženja zapitaće se koliko je stabilan pravni poredak i koliko je sigurna investicija i koliko su izvjesni ishodi investiranja u određeni biznis“, naglašava za RTRS Adis Arapović iz organizacije  „Centri civilnih inicijativa“.

Poslovna zajednica ukazuje na problem spore administracije zbog čega investitori ne rijetko odustaju i odlaze u druge zemlje u kojima preduzeće mogu osnovati za jedan dan.
Јoš se čeka objavljivanje registra nameta kako bi građani mogli da znaju za kakve se sve potrebe izdvaja novac od privrede.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske u izjavi za RTRS naglašava da je neophodna reforma javne uprave i smanjenje javne potrošnje.

„Neophodno je rasteretiti privredu i ukinuti niz fiskalnih i parafiskalnih nameta te boriti se protiv sive ekonomije da bi se stvoriti što povoljniji uslovi poslovanja.“, rekao je Blagojević.


Odnos pojedinih lokalnih vlasti prema realizaciji poslovnih ideja poput Teslića, Tešnja,Brčkog i Bijeljine daje veoma dobre rezultate,djeluje ohrabrujuće kao primjer dobre prakse ostalima da prepoznaju značaj investicija za razvoj ukupnog društva. 

TV reportaža

Radio reportaža