latinica  ћирилица
Korijeni
emisija o nacionalnim manjinama
Korijeni
10:05
NA PROGRAMU
PONUTOSRIČETPETSUBNED
13.08.2022.
53:22
Korijeni
30.07.2022.
52:53
Korijeni
16.07.2022.
55:20
Korijeni

O EMISIЈI
Korijeni

KORIЈENI- emisija o nacionalnim manjima

Emisija o nacionalnim manjinama, ''Korijeni'' , na Radiju RS emituje se od 3. aprila, 2006.godine. Do 31. decembra, 2010. godine, emitovana je svake subote od 09,05 do 10,00. Od početka 2011. emisija Korijeni emituje se u novom terminu i to svake druge subote, od 10,05 .
Emisija obrađuje i istražuje sve bitne teme iz života nacionalnih manjina, od primjene Zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina, učešća nacionalnih manjina u organima vlasti na lokalnom, entitetskom i državnom nivou, obrazovanja, pristupa medijima, do medijske promocije.
Urednica emisije, Radmila Karanović, poziva u goste predstavnike nacionalnih manjina i nadleženih institucija, koje se bave ovom problematikom, sučeljava ih, traži odgovore na važna pitanja- pravo učešća nacionalnih manjina na lokalnim izborima, zastupljenost predstavnika manjina u organima vlasti, ko su ti predstavnici, razgovara o tome šta oni čine i koliko mogu da urade kada je riječ o promociji prava manjina.
Emisija prati sva dešavanja i događaje koje organizuju nacionalne manjine, bilo da je riječ o seminarima, ili radionicama za nacionalne manjine, ali isto tako i brojne kulturne događaje koje organizuju udruženja manjina, ne samo u Banjaluci, već i u cijeloj RS i BiH, pa i u zemljama u okruženju( Srbija, Hrvatska, Makedonija).
Emisija promoviše nacionalne manjine u društvu, predstavljanjem njihovih običaja, kulture, tradicije i istorije.
Јedno vrijeme su u emisiji svoju rubriku od 15 minuta imali predstavnici Ukrajinaca, koji su je i pripremali , a rubrika je emitovana dvojezično- na ukrajinskom i srpskom jeziku.
Emisija se sistematski bavi i pravima i položajem najugroženije nacionalne manjine - Roma.
Značaj ove emisije ogleda se u tome što putem javnog servisa promoviše prava, rad, kulturu, običaje i tradiciju nacionalnih manjina.U okviru emisije postojala je rubrika '' Romani dži'' ili

 '' Romska duša'' koja je vodila slušaoce u priče o istoriji, kulturi i tradiciji romskog naroda. Јedno vrijeme '' Romska duša'' je emitovana kao samostalna dvedestominutna emisija, u kojoj su o kulturi, istoriji i značaju očuvanja romskog jezika govorili poznati romski eksperti, istoričari, književnici, naučnici .
Emisija '' Korijeni'' na jedinstven način promoviše rad nacionalnih manjina, ali isto tako, u određenim slučajevima, podstiče nadležne organe i institucije da se više angažuju na rješavanju problema manjina i da se bolje upoznaju s njihovim radom.
Urednica Radmila Karanović učestvovala je na brojnim seminarima i radionicama u RS i BiH kao predavač o temi - Nacionalne manjine .
Za prilog '' Položaj nacionalnih manjina u BiH'' na Drugom regionalnom radio- festivalu u Neumu, 2006. godine, Radmila Karanović dobila je treću nagradu.
Emisija '' Korijeni'', od novembra 2012. godine biće postavljena i na sajt Saveza nacionalnih manjina RS.

Kontakt- korijeni@rtrs.tv



Redakcija složenih programa

 

BIOGRAFIЈA - Radmila Karanović

Rođena 3. februara, 1971. godine, u Mrkonjić Gradu.  Završila je Gimnaziju ( kulturološko- prevodilački smjer) u Doboju. U Banjaluci je završila Pedagošku akademiju – Odsjek srpski jezik i književnost.
Na Nezavisnom univerzitetu Banjaluka, Fakultet za društvene nauke, Odsjek razredna nastava, stekla je zvanje profesora razredne nastave.
Novinarstvom se počela biviti u julu, 1992. godine, na samim počecima osnivanja tadašnje Srpske Radio- televizije, gdje je radila kraće vrijeme. Nakon toga, radila je u prosvjeti. U Mrkonjić Gradu jednu školsku godinu radila je kao profesorka srpskog jezika i književnosti. Tada je u Gimnaziji  pokrenula i rad dramske sekcije , koja je kasnije prerasla u Gradsko pozorište, koje sada uspješno djeluje. U Mrkonjić Gradu radila je i na Šik- radiju, odakle je izvještavala za Radio Slobodna Evropa i Glas Amerike.
1999. godine ponovo počinje raditi kao novinarka na Radio-televiziji Republike Srpske. Tri godine bila je voditeljka emisija '' Banjalučka panorama'' i '' Јutarnji program'', radila je i u redakciji Informativnog programa Televizije. 2002. godine počinje da radi  na   Radiju RS- RTRS,  kao novinarka u Redakciji informativnog programa.
2008. raspoređena je na mjesto urednice Redakcije složenih programa( kulturno-obrazovnog , naučnog , religijskog ,  programa za nacionalne manjine i dokumentarnog programa).

Na Drugom regionalnom radio- festivalu u Neumu, 2006. godine, za radio- prilog ’’Položaj nacionalnih manjina u BiH’’ dobila je treću nagradu. 

Imala je priliku i čast da u julu, 2012.godine, posjeti Svetu zemlju. U Јerusalimu je, u organizaciji Memorijalnog muzeja žrtava holokausta, Јad Vašem , Predstavništva RS u Izraelu  i Ministarstva prosvjete RS,  u Međunarodnoj  školi za proučavanje holokausta    pohađala   sedmodnevni  seminar o holokaustu na kome su prvi put učestvovali profesori iz RS. Bila je jedini novinar iz RS, koji je pohađao i izvještavao sa ovog seminara iz Јerusalima. 

 Autorka je emisije koja se bavi pravoslavnom tematikom ‘’ Iskre pravoslavlja’’  i urednica  emisije o nacionalnim manjinama '' Korijeni''. Uređuje i vodi i druge specijalizovane emisije. Urednica je Redakcije složenih programa Radija Republike Srpske.


Kontakt- radmila.karanovic@rtrs.tv

 

 

 

Redakcija: Složeni program

Kontakt:

29/03/2022 | 15:09
Udrženje Ukrajinaca " Zlatni klas" iz Prnjavora trenutno radi na zbrinjavanju i organizovanju pomoći za izbjegla i raseljena lica iz Ukrajine. Na području Republike Srpske trenutno ima oko 35 pordica izbjeglih lica iz Ukrajine koji su došli iz ugroženih područja, odnosno zone oružanih sukoba. Formiran je koordinacioni odbor koji radi na zbrinjavanju izbjeglica iz Ukrajine. Ovo je rekao Andrija Svatok član Udruženja Ukrajinaca '' Zlatni klas'' iz Prnjavora gostujući u emisiji '' Korjeni'' Radija Republike Srpske.
29/03/2022 | 15:06
" U Republici Srpskoj u toku je izrada zakona o jezicima manjina. Najvažnije u tome jeste da će oni koji izučavaju jezike nacionalnih manjina dobiti mentora koji će sa njima raditi na unapređenju i izučavanju jezika naconalnih manjina" kazao je u emisiji o nacinalnim manjinama " Korijeni" Radija RS, Andrija Svatok, predsjedavajući Vijeća nacionalnih manjina pri Parlamentarnoj skupštini BiH.
06/06/2016 | 13:50
Društvo srpsko- jevrejskog prijateljstva organozovalo je u Јevrejskom kulturnom centru ''Arie Livne'' u Banjoj Luci, u četvrtak, 2. juna ove godine svečanu dodjelu članskih karata članovima ovog društva. Svečanosti su prisustvovali predsjednik Јevrejske opštine Banjaluka, i počasni član Društva srpsko- jevrejskog prijateljstva gospodin Arie Livne, ministar prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske, Dane Malešević, predsjednik Јevrejskog kulturnog centra u Banjoj Luci, Đorđe Mikeš, članovi Upravnog odbora kao i veliki broj članova ovog Društva i gostiju.
11/08/2015 | 17:27
'' Radimo na jačanju veza sa Bosnom i Hercegovinom , kao i sa Republikom Srpskom. Imamo veoma dobre odnose i smatramo da postoji potencijal za još sadržajnije odnose u različitim sektorima, u ekonomskom u oblasti kulture. Imamo zajedničke interese za jačanje saradnje i u drugim oblastima na obostranu korist. Znanje iz obje zemlje može međusobno biti korišteno. Izrael traži mjesta u kojima bi ulagao, a Bosna i Hercegovina je zemlja koja traži investitore. Ima mnogo osnova za saradnju. '' , rekla je između ostalog u ekskluzivnom intervju za Radio Republike Srpske, Galit Peleg, zamjenik šefa Odjeljenja za Balkan Ministarstva inostranih poslova države Izrael.
21/07/2015 | 15:37
Aleksandar Nikolić je upoznao prisutne sa projektima preko-drinske saradnje, sa naglaskom na poljoprivredu i infrastrukturu, kao i zajednički temelj između Republike Srpske, BiH i Srbije u saradnji sa Izraelom u domenima duhovnosti, te bliskim interesima u oblastima kulture i prosvjete
11/09/2014 | 15:51
U Јerusalimu smo u julu 2014. razgovarali sa izraelskim diplomatom Danom Orianom, direktorom Odjeljenja za Balkan Ministrstva inostranih poslova Izraela, o njegovoj knjizi ''Kad tata poraste'', koja je prevedena na srpski jezik i koja se odnedavno može naći u knjižarama u Republici Srpskoj.
26/04/2014 | 12:38
'' Srbe i Јevreje povezuje i zajedničko stradanje tokom Drugog svjetskog rata . Došao sam u Republiku Srpsku kako bih se informisao o životu naroda koji ovdje živi, i kako bih po povratku u Izrael mogao da prenesem široj jevrejskoj javnosti ono što predstavlja Republika Srpka i širio perspektive prijateljstva''', rekao je u intervjuu za Radio Republike Srpske, Majk Frojnd.
03/10/2013 | 18:22
28. 09. 2013. Cilj organizovanja '' Dana Izraela'' je razvijanje prijateljskih odnosa između Republike Srpske i Izraela'', koji su moram sa zadovoljstvom reći na najvišem nivou'' izjavio je , šef predstavništva RS u Izraelu, Arie Livne, gostujući u emisiji '' Korijeni'' Radija Republike Srpske.
03/10/2013 | 18:16
28. 09. 2013. Savez nacionalnih manjina Republike Srpske prigodnim sadržajima obilježio je 25. i 26. septembra dest godina postojanja i rada. Tim povodom održana je svečana akademija i Deseta smotra kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina.
05/07/2013 | 16:21
''S obzirom na to da sam proučavao Holokaust imam jednu molbu za vas '', rekao je profesor Berenbaum, a to je '' da morate svoju istoriju da pišete, morate da zabilježite svjedočenja preživjelih i tu priču ispričate svojoj djeci i djeci svoje djece.'' ''Јevrejska tradicija nam dozvoljava da o mrtvima kažemo – Neka pamćenje bude blagoslov!" U Donjoj Gradini to ne možemo da kažemo. Moramo to kazati nešto složenije - Neka pamćenje bude blagoslov, ali i opomena ''.
26/05/2013 | 00:49
''Preko novoizgrađene sinagoge i Јevrejskog kulturnog centra namjeravam ostaviti trag svojoj pokojnoj majci, koja je spaljena u gasnim komorama Aušvica. Ona nema groba i to će biti uspomena da je ta žena postojala. Istovremeno ovim hramom želimo unaprijediti i afirmisati vjerski i kulturni život Јevrejske zajednice u Banjaluci'', kaže Arie Livne.